22.7.2013 Kansanedustaja Tuula Peltonen puhui Porissa naisten asemasta työelämässä

Toiminta 12:22

Kansanedustaja, Demarinaisten puheenjohtaja Tuula Peltonen puhui 19.7.2013 Porissa naisten asemasta työelämässä Naisliiton ja Satakunnan naisten järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Peltonen totesi puheenvuorossaan, että Suomen talouden suunnan kääntäminen ylöspäin edellyttää hyvää ja tasa-arvoista työelämää.

 

– Tärkeää on millaisen kuvan annamme työelämästämme nuorille. Jokaiseen tehtävään pitää valita osaavin henkilö, ei sopivin mies tai nainen, toteaa Peltonen.

Vaikka suomalaiset naiset ovat tänä päivänä korkeammin koulutettuja kuin miehet, on miesten osuus johtotehtävissä huomattavasti suurempi kuin naisten. Mitä se kertoo yhteiskunnastamme? Peltosen mukaan se kertoo siitä, että suuri osa väestömme lahjakkuudesta jätetään käyttämättä.

– Me tarvitsemme luovuutta, tarvitsemme kaikkia kykyjä ja lahjakkuuksia, jotta selvitämme tämän tilanteen, mikä meidän työelämässä ja koko yhteiskunnassamme on. Meillä ei ole varaa menettää osaamista minnekään, sanoo Peltonen.

Myös työelämän ja äitiyden yhdistämiseen liittyvät haasteet nousivat esille Peltosen puheenvuorossa. Vaikka äitiys ei ole uran este, kiitos hyvän päivähoito- ja perhevapaa järjestelmän, voi nuori äiti joutua syrjityksi työhönottotilanteessa. Työnantaja saattaa valikoida työväkeään sillä perusteella, että valitsee mieluummin vanhemman naisen tai miehen, jotta säästyisi perhevapaiden kustannuksista.

Peltonen muistutti myös työntekijöiden omasta vastuusta toteuttaa unelmiaan rohkeasti. Työntekijätkin tarvitsevat vahvoja unelmia uransa kehittämiseen. Mahdollisuuksiin on uskallettava tarttua. Tai myös itse rakentaa mahdollisuuksia.

– Näistä itse rakentamistamme sisäisistä esteistä meidän on päästävä eroon, toteaa Peltonen. Me voimme itse repiä alas suuren osan sisäisistä esteistä. Se työ on aloitettava heti. Heti tänään. Tähän loppuun sopii hyvin edesmenneen kansanedustajakollegani Tommy Tabermanin runon sanat: Kuinka paljon rohkeutta uskallat tänään jättää käyttämättä, lopettaa Peltonen.

Lisätietoja:
Kansanedustaja
Tuula Peltonen
p. 050 512 2156