24.2.2015 Vuokralaiset ry, Sirkka-Liisa Kähärä: Asumisen kohtuuhintaisuus määriteltävä

Toiminta 10:03

Asuminen on kohtuuhintaista, kun asumiskulut eivät ylitä 25 prosenttia käytettävissä olevista tuloista, linjaa Vuokralaiset ry.

– Kun kohtuuhintaisuutta ei määritellä kunnolla, se hämärtää asuntopoliittista keskustelua. Asia on tärkeä nyt, kun vuokra-asumisen hinta nousee koko ajan omistusasumiseen verrattuna erityisesti valtion tukemassa asuntotuotannossa, painottaa Vuokralaiset ry:n puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä.

Asumisen kohtuuhintaisuus määriteltiin 90-luvulla 25 prosenttiin, mutta viime vuosina sitä ei juuri ole haluttu määritellä ainakaan samalle tasolle vaan nostaa prosenttiosuutta jopa yli 30 prosenttiin.

2 000 euroa kuussa ansaitsevalle henkilölle jää käteen noin 1 500 euroa. Siitä 25 prosenttia on 375 euroa kuussa. Pari tuhatta euroa ansaitsevia henkilöitä on Suomessa jopa noin 700 000. Suomalaisten keskiansiota, noin 3 330 euroa tienaavalle kohtuuhintaisuuden raja olisi noin 550 euroa.

– Jokainen kasvukeskuksissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla asuva tietää, että kohtuuhintaisuuden raja on ylitetty jo aikaa sitten. Kun asumisen hinta vain jatkaa kasvuaan, on turha puhua siitä, että ylimääräistä rahaa pitäisi jäädä vielä kulutukseen kansakunnan talousrattaiden pyörittämiseksi, korostaa Kähärä.

Vuokralaiset ry esittää, että tuleva hallitus kirjaisi ohjelmaansa valtion tukeman vuokra-asuntotuotannon lainajärjestelmien täydellisen uudistamisen, jotta toimijat innostuisivat tekemään uusia asuntoja.

– Uudistus pitäisi ulottaa myös vanhojen asuntojen lainoihin. Tällä hetkellä valtio rahastaa kaikkein pienituloisimpia asukkaita epäedullisten lainaehtojen vuoksi tilanteessa, jossa omistusasukkaat ovat saaneet nauttia matalasta korkotilanteesta jo vuosikausia, toteaa Kähärä.

Vuokralaiset ry korostaa, että vuokra-asuminen on tavallisten ihmisten erinomainen asumismuoto, jonka suosion kasvulle olisi hyvä edellytykset kaupungistumisen yhä yleistyessä.

– Valtiovallan on kuitenkin pidettävä huolta, että vuokra-asuminen pysyy kilpailukykyisenä. Valtion tukemalla asuntotuotannolla pystyttäisiin pitämään huolta myös asumisen kohtuuhintaisuudesta, koska vuokrat pitää määritellä omakustannusperusteisesti. Tuote vaan pitää päivittää tähän aikaan sopivaksi, linjaa Kähärä.

Lisätietoja: 

Sirkka-Liisa Kähärä
Puheenjohtaja Vuokralaiset VKL ry
puh. 050 521 7189