28.9.2012 Eduskunnan Naisverkosto haluaa äitiyspakkauksen paremmaksi

Toiminta 14:17

Eduskunnan naiskansanedustajien verkosto esittää valtion ensi vuoden budjettiin lisärahaa äitiysavustukseen.

 

Kertakorotuksen tekeminen äitiysavustukseen vastaamaan kuluttajahintojen nousua lisäisi valtion menoja ensi vuonna 2,1 miljoonaa euroa. – Äitiyspakkauksessa olevien tuotteiden laadun ja kotimaisuuden kannalta on tärkeää korottaa äitiysavustukseen käytettävää summaa vastaamaan kuluttajahintojen nousua. Näin turvataan äitiyspakkauksen monipuolisuus ja hyödyllisyys. Samalla tuetaan suomalaista yrittäjyyttä ja työllisyyttä, eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.) sanoo.

Äitiysavustusta on Suomessa jaettu rahana tai äitiyspakkauksena kaikille synnyttäville äideille vuodesta 1948 lähtien. Kyseessä on maailmanlaajuisestikin katsottuna ainutlaatuinen etuisuus lapsiperheille.

Äitiysavustus suoritetaan vuonna 2013 arviolta 61 400 lapsesta. Näistä äitiysavustuksen lunastaa äitiyspakkauksena noin 70 prosenttia siihen oikeutetuista äideistä. Loput hyödyntävät etuisuuden suorana rahana.

Äitiysavustus siirrettiin Kelan toimenpantavaksi etuudeksi vuonna 1994, jolloin sen suuruudeksi vahvistettiin 760 markkaa. Äitiysavustuksen rahamäärä on vuonna 2013 hallituksen esityksen mukaisesti 140 euroa. Avustuksen suuruus on säilynyt euromääräisesti samana vuodesta 2001 alkaen. Se siis ei ole kuulunut indeksiin sidottujen etuisuuksien piiriin.

– Olin itse todella tyytyväinen, kun sain äitiyspakkauksen ensimmäisen lapseni syntymän yhteydessä vuonna 1994. Tyttäreni täytti juuri 18 vuotta eikä äitiyspakkauksen arvoa ole hänen syntymänsä jälkeen korotettu, naisverkoston varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pia Kauma (kok.) korostaa.

Äitiyspakkauksen tuotteet kilpailutetaan vuosittain. Se on mahdollistanut pakkauksen sisällön säilymisen monipuolisena ja laadukkaana, vaikka hinnat ovat vuosien saatossa nousseet merkittävästi.

– Sille, mistä valitun toimittajan tuotteet tulevat, ei voida antaa julkisessa hankinnassa edellä mainittua enempää merkitystä. Pakkauksen korkean laadun ylläpitäminen ja samalla tuotteiden kotimaisuus edellyttää kuitenkin jatkossa tuotteiden määrän karsimista, jos äitiysavustuksen määrä ei koroteta, Annika Saarikko toteaa.

Eduskunnan naisverkostoa johtaa työvaliokunta, jossa on edustus kaikista eduskuntapuolueista. Puheenjohtajan tehtävä kiertää puolueilla vuosittain.

Verkoston aloitteen allekirjoitti 98 kansanedustajaa. Joukossa oli sekä naisia että miehiä.

Lisätietoja:
Annika Saarikko, puh. 040 744 6770
Pia Kauma puh. 050 574 6764