Globaali solidaarisuus

Harriet Nakabugo, Uganda. Kuva: Siru Aura.

Harriet Nakabugo, Uganda. Kuva: Siru Aura.

Kuulumisia 2015

Nostetta naisille -kampanja:
Solidaarisuus aloitti toukokuussa 2015 uuden Nostetta naisille -kampanjan, joka kestää marraskuuhun asti. Kampanjalla kerätään varoja naisten koulutukseen, joka on keskiössä kaikessa työssämme. Aiheita ovat mm. perheväkivallan vastainen työ (esim. Radio Mama FM Ugandassa) ja naisten taloudellinen voimaantuminen.

Solidaarisuusteot -kampanja:
Kerätään solidaarisuustekoja (itse tehtyjä, itselle tehtyjä tai bongattuja) kampanjasivulle (www.solidaarisuusteot.fi) ja todistetaan, että ihmisten välistä solidaarisuutta on maailmassa edelleen. Solidaarisuus arpoo tänä vuonna kaikkien solidaarisuustekoja kirjoittaneiden kesken matkan Nicaraguaan (järjestetään syksyllä 2016), jossa pääsee tutustumaan Solidaarisuuden hankkeisiin. Solidaarisuuden 45-vuotispäivän kunniaksi toimitetaan 45 solidaarisuustekoa erilliseen verkkojulkaisuun.

Globaali solidaarisuus ja naisten asema

Demarinaiset, Solidaarisuus ja Työväen Sivistysliitto ovat aloittaneet yhteisen kampanjan globaalin solidaarisuuden lisäämiseksi ja naisten aseman parantamiseksi kehitysmaissa. Kampanjalla halutaan kiinnittää huomiota naisten asemaan globaalilla tasolla – ihmisoikeuksien toteutumiseen, järjestäytymiseen ja osuustoiminnan mahdollisuuksiin. Tavoitteena on vahvistaa naisten taloudellista asemaa ja järjestäytymistä sekä aktivoida naisia johtajuuteen.

Naisten asemassa globaalilla tasolla on paljon korjattavaa. Naiset ansaitsevat maailmanlaajuisesti noin 17 prosenttia vähemmän kuin miehet ja vain alle 20 prosenttia maailman päätöksentekijöistä on naisia. Maailman köyhistä naisia on 70 prosenttia. Naisten taloudellisen aseman heikkous estää naisia kehittämästä omaa ja perheidensä hyvinvointia. Taloudellisesti vakaassa asemassa olevan naisen on mahdollista päättää käyttämästään ehkäisystä ja lastensa määrästä sekä lähteä pois kokemastaan perheväkivaltatilanteesta. Järjestäytyminen vahvistaa naisten mahdollisuuksia päättää omasta elämästään.

 • Kampanjan aikana Demarinaiset tukevat Solidaarisuuden naisten asemaa vahvistavaa kehitysyhteistyötä Ugandassa. Demarinaiset lahjoittavat Solidaarisuuden työhön suoraan sekä yhteisökeräyksillä Jelpi-palvelun kautta.
 • Kampanjan aikana Demarinaiset ja Työväen Sivistysliitto tukevat yhdessä intialaista SEWA:a, joka toimii naisjärjestönä, ammattiliittona ja osuuskuntana itsensä työllistäville naisille Intiassa. Varoja SEWA:lle kerätään arpajaisilla sekä myymällä SEWA:n käsitöitä.

Kuinka voit osallistua

Olet tervetullut osallistumaan kampanjaan Sinulle sopivilla tavoilla.

 • Demarinaiset tempaisevat ympäri Suomea ja keräävät varoja Solidaarisuuden työhön erilaisten tapahtumien yhteydessä, olipa kyse sitten keräyksestä piirikokouksen kahvituksen tai paikallisen urheilutapahtuman yhteydessä. Demarinaisten Jelpi-keräyssivulla voit osallistua lahjoittamalla ja kannustamalla Demarinaisia keräyksissään.
 • Perusta oma keräyssivusi Jelpiin ja kerää varoja Solidaarisuuden naisten asemaa vahvistavalle työlle Ugandassa. Voit perustaa keräyssivun yksin tai porukalla ja keräykseen voit halutessaan liittää jonkin itsellesi mieluisan teeman tai haasteen, jonka lupaat toteuttaa. Keräyssivua voit jakaa sosiaalisessa mediassa ja tuttavasi voivat lahjoittaa keräyssivulla ja kannustaa haasteessa. Kysy lisätietoja Mari Heikkiseltä: mari.heikkinen(at)solidaarisuus.fi.
 • Ryhdy Solidaarisuuden Uganda-tukijaksi. Uganda-tukijana saat maksuttoman Solidaarisuus-lehden ja uutiset, joista voit seurata, mitä tuellasi saadaan aikaan.
 • Tue globaalia solidaarisuutta ja naisten asemaa osallistumalla vuoden 2014 alkupuolella alkaviin arpajaisiin!
 • Osallistu kilpailuun sekä arpajaisiin SDP:n jäsenristeilyllä 18.-19.1. Laivalla nähdään!
 • Osallistu Suomen Sosiaalifoorumiin 26.-27.4. 2014, jossa Globaalisolidaarisuus-kampanja on mukana. Luvassa kiinnostavaa ohjelmaa!

 

Menneet tapahtumat

 • Osaava Nainen -messuilla Turussa lokakuussa 2013 kuultiin ja keskusteltiin Solidaarisuuden tasa-arvotyöstä. Lue lisää Solidaarisuuden verkkosivulta.
 • Syyskuussa 2013 Globaalisolidaarisuus näkyi SDP:n Työväenliike.Nyt -tapahtumassa Tampereella. Kampanjateltassa tapahtumaan osallistujat kirjoittivat puhekupliin, mitä globaali solidaarisuus heille merkitsee. Kiitos kaikille osallistujille!
 • Demarinaiset olivat mukana SuomiAreenalla Porissa 17.7. Tapahtuma teki yleisöennätyksen, kun 22 000 ihmistä kokoontui kuuntelemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista aiheista.
 • Kesäisestä festivaalitunnelmasta nautittiin Työväen MusiikkitapahtumassaValkeakoskella 25.-28.7. Lukuisat festivaalikävijät tukivat Solidaarisuuden työtä ostamalla rannekkeensa solidaarisena kahden euron lisähintaan ja saivat siitä merkiksi ”Hyvä tyyppi” -rintamerkin. Festivaalin tunnelmista ja solidaarisuusartisti Kaj Chydeniuksen konsertista voit lukea lisää Solidaarisuuden verkkosivulta. Festivaalilla TSL ja Demarinaiset myivät SEWA:n tuotteita, joiden tuotto ohjattiin järjestön työhön Intiassa.
 • Suomen sosiaalifoorumissa huhtikuussa ”Globaali solidaarisuus ja naisten asema” –seminaarissa Solidaarisuuden tasa-arvo koordinaattori Milla Mäkinensekä SEWA:n edustaja Namrata Bali puhuivat naisten taloudellisen aseman ja itsemääräämisoikeiden vahvistamisesta. Seminaari keräsi täyden yleisön ja herätti vilkasta keskustelua. Sosiaalifoorumin päätösseminaarissa aiheen parissa jatkoivat Demarinaisten varapuheenjohtaja Tarja Kantola, Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka sekä Namrata Bali.
 • TSL, Demarinaiset ja Solidaarisuus olivat edustettuina toukokuussa 25.-26.5. Maailma kylässä -festivaaleilla. Tuhatpäisen yleisön keränneellä festivaalilla keskusteltiin, osallistuttiin visailuun, ostettiin SEWA:n tuotteita sekä nautittiin musiikista lämpimässä kevätsäässä.

Lue lisää

Solidaarisuus
www.solidaarisuus.fi

Solidaarisuuden tasa-arvotyö Ugandassa
www.solidaarisuus.fi/suomi/solidaarisuus/missae-toimimme/uganda/

Intialainen naisjärjestö SEWA (Self Employed Women’s Association)
www.sewa.org

Työväen Sivistysliitto
www.tsl.fi