Alkoholilain uudistus heikentämässä ihmisten turvallisuutta

Ajankohtaista 20:45

Uudenmaan Demarinaiset järjestivät sunnuntaina Porvoossa keskustelutilaisuuden alkoholilainsäädännön uudistamisesta ja päihteiden vaikutuksesta ihmisten arkeen. Järjestön puheenjohtaja Anette Karlsson avasi tilaisuuden kertomalla, että noin 100 000 lasta elää perheessä, jossa alkoholinkäyttö aiheuttaa lapsille haittoja.

Anette Karlsson

Kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) kertoi porvoolaisille alkoholilainsäädännön uudistuksesta. Suomessa on pitkän ajan seurannan perusteella todettavissa, että aina alkoholin saatavuuden kasvaessa, esimerkiksi tarjoilu- tai myyntipaikkoja tai aikoja lisäämällä ja hintaa alentamalla on alkoholin kulutus kasvanut. Tästä syystä on perusteltua odottaa näin tapahtuvan myös tällä kerralla. THL arvion mukaan alkoholinkäytön kasvu olisi noin 6 prosenttia.

Sirpa Paatero

–       Ei voi kun hämmentyneenä katsoa, kun juuri olemme päässeet hieman aiempaa alhaisempaan tulokseen, ollaan nyt ottamassa takapakkia. Hallituksen lakiesitys alkoholilain muutoksista on hyvin ongelmallinen ihmisten ja perheiden hyvinvoinnin ja kansanterveyden näkökulmasta, mutta myös ihmisten kokeman turvallisuuden, Paatero kertoi.

Poliisin hälytystehtävistä noin 70 prosentissa on mukana päihteet ja viikonloppujen tilanteissa sitäkin enemmän. Alkoholi on mukana tapaturmissa, liikenneonnettomuuksissa, katu- ja perheväkivallassa, hukkumisissa, palokuolemissa, raiskauksissa ja lastensuojelutapauksissa.

–       Oletettavaa on, että alkoholin kulutuksen kasvaessa myös poliisien hälytystehtävien määrä kasvaa entisestä. Samalla on arvioitu että hälytystehtävien määrä lisääntyy erityisesti aamuyön tunteihin ravintoloiden sulkemisajan jälkeen, Paatero huomauttaa. 

Ihmisten kokemassa arkisessa turvallisuudessa tai turvattomuudessa on monia haasteita eikä sitä tulee horjuttaa lisää hallituksen toimin. Kun samaan aikaan ollaan enemmänkin oltu vähentämässä poliisien määrää, on nyt esitettyjen alkoholilain muutosten arvioitu lisäävän poliisien tarvetta 150 henkilötyövuodella, eli noin 15 miljoonalla eurolla.

–       Jääkin kysyttäväksi miksi hallitus ajaa alkoholilain vapauttamista, kun ongelmat ovat tiedossa ja reilu puolet suomalaisista on aivan tyytyväinen nykyiseen alkoholin saatavuuteen, eikä näe vapauttamiselle mitään tarvetta, Paatero lopetti.

Marko Peitsoma, Jari Oksanen, Sara Tallsten ja Eila Kohonen

Tilaisuudessa puhuivat myös kokemusasiantuntija ja päihdetyöntekijä Marko Peitsoma, HUS:n hallituksen jäsen Jari Oksanen, nuorisotyötä tekevä Sara Tallsten ja osastonhoitaja ja Porvoon sote-lautakunnan jäsen Eila Kohonen. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että hoitoketjun tulisi olla ehjä ja ennaltaehkäisyyn tulisi panostaa nykyistä enemmän. Tilaisuuden juonsi Riitta Ahola.

Sirpa Paatero, Anette Karlsson, Riitta Ahola ja Eila Kohonen