Demarinaiset onnittelee 125- vuotiasta Naisasialiitto Unionia!

Ajankohtaista 12:09

Naisasialiitto Unionia juhlittiin perjantaina 29.9.17 Helsingin Eurooppalaisen koulun juhlasalissa. Samassa tilassa vuonna 1892 allekirjoitettiin asiakirja Unionin perustamisesta. Juhlaseminaarissa teemana oli Feminismin tulevaisuus ja juhlapuhujana suomalais-nigerialainen feministi, luennoitsija ja bloggari Minna Salami. Ms Afropolitan- blogia kirjoittavaa Salamia on kuvailtu yhdeksi aikamme tärkeimmäksi feministiseksi ääneksi, ja vuonna 2015 Elle- lehti listasi hänet maailmaa muuttavan 12 vaikutusvaltaisen naisen joukkoon, muita listalla olleita olivat mm. Michelle Obama ja Angelina Jolie. Salamin näkökulma feminismiin on globaali ja hän kirjoittaa sadoilletuhansille lukijoille afrikkalaisesta feminismistä.

Seminaaripuheensa Salami piti feminismin tulevaisuudesta ja kommentaattorina toimi Maryam Abdulkarim. Puheessaan Salami totesi, että vaikka viimeisen viiden vuoden aikana feminismi on valtavirtaistunut, se ei suinkaan tarkoita sitä, että taistelu tasa-arvosta olisi ohi. On kuitenkin hyvä, että feministinen tietoisuus on kasvanut ja, että tasa-arvosta voidaan puhua avoimemmin kuin aiemmin. Lisäksi on erittäin tärkeää, kitkeä rasismi pois yhteiskunnasta. Abdulkarim täydensi: ”Niin kauan, kun kaikki yhteiskunnassa eivät ole vapaita, tai kun jonkun olemassaolon oikeutta kyseenalaistetaan, meistä kukaan ei ole vapaa”.

 

Minna Salami piti seminaarissa juhlapuheen.

Seminaarissa jaettiin myös vuoden 2017 Lyyti- palkinto, jonka sai Suomen evankelis-luterialisen kirkon piispa Irja Askola. Piispana toimiessaan Askola on nostanut esille tasa-arvokysymyksiä ja tehnyt näkyvää työtä ihmisten tasavertaisen kohtelun edistämiseksi. Hän esimerkiksi tuki tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymistä kirkon virallisesta, uudistusta vastustavasta kannasta huolimatta. Puheenvuorossaan Askola nosti esille huolen yhteiskunnassa ja sosiaalisessa mediassa alati kasvavasta vihapuheesta, ja kannusti naisia keskinäiseen solidaarisuuteen: ”meidän on siirryttävä valittamisesta välittämiseen, itsekriittisyydestä iloon, esteet on muutettava energiaksi ja kuljettava varjoista valoon”.

Sukupolvet kohtaavat- keskusteluosiosta Askola ja Feministisen puolueen varapuheenjohtaja Pazilaiti Simayjiang puhuivat feminismistä ja solidaarisuudesta. Molemmat olivat sitä mieltä, että sukupolvien välisiä kohtaamisia pitäisi järjestää enemmän, jotta syntyisi jatkuvaa dialogia ja kokemuksien jakamista, jotka rikastuttavat molempien sukupolvien näkökulmia. Lisäksi Askola korosti, että globaalin solidaarisuuden pitäisi löytää tiensä vahvemmin ihmisten tietoisuuteen. Sulkeutuminen ympäröivältä maailmalta ei ole vaihtoehto.

Tilaisuus päättyi Kaupungin Naisten kuoron esitykseen.

 

Lisätietoa Unionin nettisivuilta: http://www.naisunioni.fi/tapahtuma/naisasialiitto-unioni-125-vuotta/

Roosa Pöyhönen

Kaupungin Naiset- kuoro