Miapetra Kumpula-Natri: Meidän vuosisata

09:57

kuva: Jukka-Pekka Flander

 

Haluan etsiä Euroopan tasolta tehokkaita keinoja torjua ilmaston lämpenemistä, rakentaa talouden kestävää kasvua sekä mahdollisimman reilua muutosta kaikille kansalaisille, suomalaisillekin, jotka kohtaavat muutoksen erilaisista lähtökohdista.

Haluan edistää digitalisaatiota niin, että johdamme muutosta, emmekä vain sopeudu ja haluan tukea uuden talouden kehittymistä turvaten kansalaisten, kuluttajien ja uusien töiden tekijöiden oikeudet. Haen suomalaiseen tutkimukseen, osaamiseen ja reiluun työelämään vahvistusta eurooppalaisesta yhteistyöstä. Työn murroksessa täytyy huolehtia ihmisestä ja perheistä.

Tasa-arvokysymykset ovat lähellä sydäntäni. Yhteiskunnalla on vastuuta lapsista. Olemme pitkään tuudittautuneet siihen, että viime vuosisadalla nähty huima positiivinen tasa-arvokehitys jatkuu ja naisten asema yhteiskunnassa alati vahvistuu. Tästä kulmasta on inhottavaa, että konservatismi valtaa alaa. Huoli oikeistopopulismista, eurovastaisuudesta ja rasismista osuu talouspolitiikan ja turvallisuuspolitiikan lisäksi myös voimakkaasti tasa-arvoon. Valitettavan usein unohtuu, että ääni oikeistopopulisteille on samalla ääni huonommalle tasa-arvolle. Olen vuosia kysellyt esimerkkiä todistamaan väitteen vääräksi – saamatta sellaista.

Valitettavia esimerkkejä löytyy Euroopasta useita. Oikeusvaltion nakertamisessa ja muukalaisvastaisuudessa on kunnostautunut muun muassa Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja tämän lisäksi Aborttioikeuden kumoamista on esitetty ainakin Puolassa, Liettuassa ja Slovakiassa. Kaikki varmasti muistavat kohun, kun Suomen ulkoministeri Timo Soini kyseenalaisti toistuvasti naisten itsemääräämisoikeutta omaan kehoonsa jopa virkamatkoillaan. Myöskään muilta hallituspuolueilta ei löytynyt tahtoa toteuttaa kuluvalla kaudella perhevapaauudistusta, joka olisi ollut täsmälääke työelämän tasa-arvoon.

Naiskysymys ei ole vain naisten kysymys. Tasa-arvo edistää yhteiskuntarauhaa ja naisten osallistuminen työmarkkinoille ja julkiseen keskusteluun on valtava voimavara. Esimerkiksi Eurofound on laskenut, että jos naisten työmarkinaosallistuminen olisi Euroopassa samalla tasolla kuin miesten, Euroopan talous hyötyisi vuotuisesti 370 miljardia euroa! Jokaisen itsemääräämisoikeuden tunnustaminen on avain reiluun yhteiskuntaan, jossa kukaan ei ole alistettu ja jossa jokainen voi luoda itselleen haluamansa tulevaisuuden.

Hyvinvointitalous ja veronkierron kuriin saaminen täytyy olla Euroopan talousohjauksen ydintä. Euroopan unionin toimintakyky tarvitaan turvallisen vapauden takaamiseen. Haluan palauttaa toivon kehityksen aikaan saamiseksi.

Tämä on #meidänvuosisata – päivän haasteisiin tarvitsemme vahvaa ja toimintakykyistä Euroopan unionia.

Olen meppi ja äiti. Politiikasta irrottaudun koirakävelyllä ja kirjakerhossa sekä lasten fudis-säbä-viulu-tanssi -kuskina. Vapaa-ajan kohokohdat ovat mökillä ja Lapin luontovaelluksilla.

 

Miapetra Kumpula-Natri,

Europarlamentaarikko, s&d-ryhmä,

Eurovaaliehdokas, SDP