HDN: Suomi tasa-arvon kärkimaaksi ja Helsinki, jossa kaikilla on hyvä olla

Ajankohtaista, Politiikka 22:58

Helsingin ja Uudenmaan Demarinaisten retki Kesäkoti Kallioniemeen 10.8. oli taas sekä asiapitoinen ja yhteisöllinen että rentouttava metsäkävelyineen, saunoineen, meriuinteineen ja maukkaine grilliruokineen.

HDNn puheenjohtaja Minna Salminen tarkasteli Rinteen 1. hallituksen hallitusohjelmaa Demarinaisten asettamien tavoitteiden kannalta.
– Ilmiöpohjainen valmistelu on tuottanut myös tasa-arvotavoitteiden näkökulmasta sisällöllisesti hyvän ohjelman. Tavoitteena on yksinkertaisesti ”Suomi tasa-arvon kärkimaaksi”.
Kirittävää tosin on, sillä viime hallituskausilla mentiin todellakin takapakkia tasa-arvokysymyksissä.
– Keinoja ovat mm. tasa-arvo-ohjelman laatiminen, samapalkaohjelman ja palkka-avoimuuden toteuttaminen, syrjinnän ehkäisy työelämässä ja perhevapaauudistus.
Myös pitkään Demarinaisten tavoitteena ollut vanhusasiamiehen virka on päätetty perustaa – vain joitakin tärkeitä esimerkkejä mainitaksemme.

Demarinaisten huolenaihe on myös ympäristökysymykset ja ympäristönsuojelu sekä väärille raiteille joutunut maahanmuuttokeskustelu. Ne onkin nostettava konkretian, ja erityisesti Suomen kannalta tärkeiden ja merkityksellisten asioiden kautta vahvasti esille. Tähän on eritoten Demarinaisten panostettava.

Uudenmaan Demarinaisten puheenjohtaja Anette Karlsson johdatti porukan vaalianalyysiin ja pohtimaan sitä, miten valmistaudumme mm. tuleviin kunta- ja muihin vaaleihin, ja miten naiset saadaa esille ehdokkaina ja läpi entistä paremmin niissä; etenkin siellä, missä tasapuolisessa ehdokasasettelussa ja edustuksissa on haasteita.

Helsingin Demarinaiset työstivät työpajassaan kärkiteemoja tulevaa toimintaan varten. Kivijalka ajatukselle kohti tasa-arvoista kotikuntaa, Helsinkiä ja tulevia kuntavaalien teemoja varten alkoi rakentua. Tästä on hyvä jatkaa. Se on selvää, että Helsinki, jossa kaikilla on hyvä olla ja asua, on realistinen tavoite. Helsingillä on nimittäin siihen varaa.

Päivikki Kumpulainen