Pirkanmaan Demarinaiset: Nuorten tulevaisuus on yhteinen vastuumme

Ajankohtaista, Julkilausumat 11:30

Pirkanmaan Demarinaiset ry MEDIATIEDOTE 30.3.2019

 

Nuorten tulevaisuus on yhteinen vastuumme

Kaikkien poliittisten toimijoiden on ymmärrettävä ja otettava vastuu nuoristamme ja heidän tulevaisuudestaan. Ei riitä, että koulutuspolku on valmis jokaisen lapsen ja nuoren käytettäväksi. Sen polun tulee johtaa myös työkokemukseen ja työsuhteeseen opiskelujen päätyttyä. Toisen asteen koulutus, oppisopimusjärjestelmä ja korkea-asteen koulutus on suunniteltava ja järjestettävä siten, että jokaisella valmistuvalla on mahdollisuus myös työllistyä. Ammatillisen koulutuksen järjestämispaikkakunnilla on oltava mahdollisuus myös opiskelujen aikaiseen, todelliseen työharjoitteluun ja työssä oppimiseen. Kaikille opiskelijoille verkossa tapahtuva opiskelu ei ole paras vaihtoehto ja siksi on edelleen kehitettävä opiskelun vaihtoehtoja ja todellista mahdollisuutta työharjoitteluun ja työssäoppimiseen ottaen huomioon myös vammaiset nuoret. Nykyisillä järjestelyillä osalle opiskelijoista työllistyminen on opiskelun päätyttyä vaikeaa, etenkin jos valmistuu alalle, jossa työpaikkoja ei ole tarjolla.

Nuorisotakuu vaikuttaakin nykyhallituksen toimien vuoksien unohtuneelta lupaukselta. Nuorten työkokemuksen ja työssäoppimisen mahdollistamiseksi onkin löydettävä uusia keinoja. Pirkanmaan Demarinaiset vaativat, että ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulujen vastuuta nuorten työelämään pääsemiseksi on korostettava nykyistä enemmän, lähiopetusta on kehitettävä ja edistettävä yritysten mahdollisuuksia työllistää nuoria nykyistä tehokkaammin. Jokaiselle nuorelle on turvattava ensimmäinen työpaikka riippumatta siitä, miltä koulutusasteelta hän valmistuu. Tämän tulee koskea myös vammaisia nuoria. Yhtenä kesäaikaisen työllistymisen vaihtoehtona tulee kehittää myös oppilaitoksille mahdollisuuksia luoda kesätyöpaikkoja. Lisäksi nuorille pitää kertoa vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista itsensä työllistämiseen ja harjoitella yrittäjyyttä nykyistä tehokkaammin, mikäli tämä vaihtoehto kiinnostaa.

Erityisen vaikeassa tilanteessa ovat niissä ammatillisissa kouluissa opiskelevat oppilaat, jotka asuvat paikkakunnilla, joissa on oppilaitos, mutta ei koulutuslinjoja vastaavia työpaikkoja eikä mahdollisuuksia edes kesätyöpaikkoihin. Järjestettävän koulutuksen tulisi vastata olemassa olevaan ja lähivuosien ennakoituun työvoimatarpeeseen. Meillä ei ole varaa kouluttaa nuoria työttömiksi ja siten lisätä epävarmuutta nuorten tulevaisuuteen. Nuorilla pitää olla mahdollisuuksia työllistyä myös maaseudulla sekä pienissä kunnissa. Nuorten pitää voida luottaa turvalliseen tulevaisuuteen.

Sandran pysti Sirkka Merikoskelle

Pirkanmaan Demarinaiset jakoi kevätkokouksessaan 23.3 Mänttä-Vilppulassa vuosittain kiertävän Sandran pystin aktiiville toimijalle, Sirkka Merikoskelle. Pysti jaettiin nyt 17. kerran. Merikoskelle pystin luovuttivat kunniakirjan kera naispiirin puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult, sihteeri Marjut Leppänen ja kokouksen puheenjohtajana toiminut Auli Välimäki. Aikanaan Sirkka Merikoski oli kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tehtävässä ensimmäisenä naisena Tampereella. Pystin ja kunniakirjan saamisen erityisenä perusteena oli Merikosken työ, jonka pohjalta julkaistiin helmikuussa 2019 historiikki, Poimintoja sadan vuoden taipaleelta kohti tasa-arvoa – Messukylän Sosialidemokraattisen Naisyhdistyksen historia”. Tehtävissään Merikoski on edistänyt erinomaisesti tasa-arvoa, yhdenmukaisia oikeuksia ja mahdollisuuksia sekä kansalaisjärjestötyössä että poliittisena vaikuttajana.

Lisätietoja: Tuula Petäkoski-Hult, 040 5270997, puheenjohtaja Pirkanmaan Demarinaiset ry.