Politiikka

Maria Guzenina-Richardson: Stop tuloerojen kasvulle

Tiedote 20.11.2008

OECD:n selvityksen mukaan tuloerot kasvoivat vuosina 1995-2005 nopeammin Suomessa kuin muissa OECD-maissa.

-Suhteellinen köyhyys on lisääntynyt, ja köyhyysrajan alapuolella elää huolestuttavan suuri joukko lapsiperheitä. Näiden perheiden lasten hyvän lapsuuden mahdollistamiseksi tarvitsemme vaikuttavampaa perhepolitiikkaa, joka toteutuu muun muassa oikeudenmukaisemman verotuksen sekä työ- ja sosiaalipolitiikan välineillä. Myös pienituloisen perheen lapsilla on oltava oikeus harrastaa ja kehittää itseään koulun ulkopuolellakin, Demarinaisten puheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson sanoo.

-Pienituloisten perheiden käytettävissä olevat varat jäävät elämiseen tarvittavaan määrään nähden kohtuuttoman pieniksi. Köyhyyttä tulee aina tarkastella suhteessa yhteiskunnassa vallitsevaan keskimääräiseen elämisen tasoon. Näin katsottuna Suomessa on myös työtä, tai kahta, tekeviä köyhiä perheitä. Työnteon pitää aina olla kannattavaa ja työstä täytyy saada säällinen palkka. On myös muistettava, että toimivat julkiset palvelut ovat tärkeä osa sitä kokonaisuutta, josta hyvinvointi syntyy, Guzenina-Richardson sanoo.

-Syrjäytymisen kierre on katkaistava mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Panostus perheisiin on samalla panostus lapsiin – eli tulevaisuuteen. Lapsuus voi olla rikas perheen taloudellisesta niukkuudesta huolimatta, jos lapsi saa nauttia vanhemmistaan, harrastuksista ja ympäröivän maailman hyväksynnästä, Guzenina-Richardson sanoo ja muistuttaa, että hyvä lapsuus syntyy kokonaisuudesta, jossa lapsi kokee nykyisyytensä ja tulevaisuutensa turvatuksi.

YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen kunniaksi maailmassa vietetään kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää joka vuosi 20. marraskuuta. Tänä vuonna teemana Suomessa on lapsen oikeus leikkiin.