Politiikka

Pienituloisten huomiointi välttämätöntä

Demarinaisten liittohallituksen kannanotto 18.8.2014

Demarinaisten liittohallitus pitää valtiovarainministeri, puheenjohtaja Antti Rinteen budjettiesitystä merkityksellisenä pienituloisten aseman parantamiseksi.

Lapsiperheiden asemaa on parannettava. Demarinaiset pitää tärkeänä, että lapsilisien leikkausten kompensointi tehdään näin lapsivähennyksen palauttamisen avulla.

Demarinaiset pitää välttämättömänä myös varhaiskasvatuslain läpiviemistä ja riittävien resurssien turvaamista sen toteuttamiseksi. Tarvitaan kirjaukset ryhmäkoosta sekä riittävästä henkilöstöresurssista.

Demarinaiset haluaa budjettiriihessä huomioitavan myös omaishoitajat. Heidän asemaansa on helpotettava yhdenmukaistamalla palveluja ja tukikäytäntöjä koko maassa. Myös työn alla olevan omaishoidon kehittämisohjelman perusteella on ryhdyttävä toimenpiteisiin omaishoitajien tilanteen parantamiseksi.

SDP ajoi jo minihallitusneuvotteluissa eläkkeiden indeksileikkausten perumista, mutta esitys ei mennyt läpi mm. Kokoomus vastustaessa jyrkästi. Nyt Rinne esittää eläketulovähennyksen korottamista pieni- ja keskituloisille eläkeläisille. Myös kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten ostovoimaa esitetään tuettavaksi tekemällä takuueläkkeisiin kymmenen euron tasokorotus kuukaudessa. Nämä toimenpiteet ovat vielä pieniä, mutta askeleita oikeaan suuntaan.

Demarinaiset kannattaa myös Rinteen esitystä ansiotuloverotuksen inflaatiotarkistuksista kolmen alimman tuloluokan osalta sekä lapsivähennyksen käyttöönottoa pieni- ja keskituloisille lapsiperheille vuoden 2015 alusta.

Tuula Peltonen
Demarinaisten puheenjohtaja
 tuula.peltonen(at)eduskunta.fi
050 5122156