Politiikka

Susanna Huovinen: Hallituksen Itämeripolitiikka seilaa vailla kapteenia

Kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Susanna Huovinen (sd.) ihmettelee hallituksen jatkuvaa vitkuttelua Itämeren suojelutyössä. Hän ihmettelee kuinka huonoja tutkimustuloksia tai ennusteita hallitus odottaa ennen kuin ryhtyy määrätietoisiin toimiin Itämeren suojelemiseksi. Hänen mukaansa Itämeri saa kyllä paljon sympatiaa, mutta liian vähän toimintaa.

– Vasta eilen kerrottiin uusista tutkimustuloksista Saaristomeren osalta, jotka osoittavat merenpohjan hapettomaksi laajoilla alueilla. Jo pitkään on tiedetty, että Itämeri on yksi maailman saastuneimmista ja herkimmistä merialueista koko maailmassa. Näistä synkistä tiedoista huolimatta hallitus ei ole löytänyt rahaa Itämeren suojelutyön koordinoinnin parantamiseksi, Huovinen kritisoi.

Huovinen muistuttaa, että eduskunnan ympäristövaliokunnan mietinnön pohjalta koko eduskunta yhtyi hallituksen patisteluun Itämeripolitiikassa aiemmin keväällä. – Eduskunta edellytti esimerkiksi Itämeren suojelun ja tutkimuksen koordinaation parantamista, maatalouden ja yhdyskuntien jätevesien päästöjen vähentämistä sekä Itämeren suojelukomission HELCOMin tavoitteiden kattavaa toteuttamista. Hallituksen vauhdin olisi pitänyt parantua eduskunnan hoputuksella, mutta nyt näyttää käyneen päinvastoin, Huovinen ihmettelee.

Huovisen mukaan viimeisintä esimerkkiä hallituksen lepsuilusta ei tarvitse kaukaa hakea. Tänään ympäristöministeri Lehtomäki otti vastaan työryhmäraportin suurten öljyonnettomuuksien torjunnasta. Ministerin mukaan Suomella on pieneksi maaksi hyvä öljyntorjuntakyky, mutta se ei ole riittävä. Tämän toteamisen jälkeen olisi Huovisen mukaan pitänyt kertoa, miten ongelma aiotaan ratkaista ja vastata eduskunnankin edellyttämään lisäresurssien tarpeeseen öljyntorjunnassa.

– Vastauksia ei vain tunnu tulevan. Meksikonlahden tapahtumat osoittavat, että massiivisen öljyonnettomuuden sattuessa kaluston ja muiden resurssien on oltava kunnossa saman tien. Koko hallituksen Itämeripolitiikka tuntuukin olevan kuin myrskyssä seilaava laiva ilman osaavaa ja päättäväistä kapteenia, Huovinen linjaa.

Lisätiedot:
kansanedustaja Susanna Huovinen
puh. 050 511 3125