Politiikka

Täysi tuki valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle – rahoitusmarkkinaverolla euroja palveluihin kotimaassa

Sosialidemokraattisten Naisten kannanotto 1.12.2012

Euroopan sosialidemokraatit kannattavat transaktio- eli varainsiirtoveron käyttöön ottamista. Suomessa valtiovarainministeriö Jutta Urpilaisen aloitteesta esitti rahoitusmarkkinaveroa. Perusteluna verolle on keinottelevan rahaliikenteen ja veroparatiisien välttäminen. Verolla voidaan saada myös miljardien eurojen tulot jäsenmaille nyt vaikeina taloudellisina aikoina. Vero omalta osaltaan lisäisi myös eettistä oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta maiden ja kansalaisten välillä.

Eu- ministerivaliokunta hylkäsi perjantaina Suomen osallistumisen rahoitusmarkkinaveron tiivistettyyn valmisteluun. Demarinaisten mielestä tämä on suuri pettymys ja taka-askel sille yhteistyölle, jossa Suomen pitäisi olla eturintamassa mukana. Haluamme veroparatiisit kuriin ja toivomme Suomen etenevän asiassa Euroopan ja globaalin sosialidemokratian tavoitteiden mukaisesti. Eu- ministerivaliokunnassa rahoitusmarkkinaveron etenemistä vastustivat Kokoomus, Rkp ja Kristillisdemokraatit. Puolesta olivat sosialidemokraattien lisäksi vasemmisto ja vihreät.

Demarinaiset ovat erittäin tyytyväisiä eduskunnan valtiovarainvaliokunnan päätökseen lisätä euroja lapsiperheiden ennaltaehkäiseviin ja varhaisen tuen palveluihin, lastentarhaopettajien ja sosiaalialan yliopistokoulutukseen sekä päihdeäitien hoitoon. Varhaiskasvatuslain ja vanhuspalvelulain uudistukset jo omalta osaltaan edellyttävät näitä vahvistuksia.

Lisätietoja:
Tuula Peltonen
Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja
p. 050 512 2156
tuula.peltonen(at)eduskunta.fi