Politiikka

Turvaa ja hoivaa yksilöllisesti

Demarinaisten hallituksen kannanotto 16.12.2013

Turvaa tarvitaan joskus oman kodin ulkopuolelta. Demarinaisten mielestä on erinomaista, että hallituksen rakennepaketissa on selkeästi ilmaistu turvakotien rahoituksen siirtäminen valtion vastuulle. Tällä hetkellä Suomessa ei ole riittävää määrää turvakoteja. Olemassa olevat turvakodit sinnittelevät, sillä kuntien tekemät maksusitoumukset ja avustuksen eivät riitä vakaan toiminnan ylläpitoon. Yksikin lyönti on liikaa, siksi turvakotitoiminta on korvaamatonta sosiaalipalvelua hädässä oleville.

Sairaalahuone ei ole koti

Demarinaiset ymmärtävät ihmisten huolen ikäihmisten sosiaali- ja terveyspalveluiden riittävyydestä nyt ja tulevaisuudessa. Siksi on hyvä, että hallituksen rakennepaketissa on toteutettu vanhuspalvelulain tarkoitusta: sairaalahuone ei ole oikea sija niille vanhuksille, jotka muilla palvelujärjestelyillä voivat asua sairaalan ulkopuolella. Terveyskeskuksen vuodeosasto ei ole koti, vaan hoitopaikka.

Henkilökohtainen palvelusuunnitelma, jossa kartoitetaan apua tarvitsevan ihmisen tuen tarve, kunnioittaa inhimillistä ja arvokasta elämää. Omaishoitajan omaa jaksamista helpottavat hoidettavan kuntouttavat intervallijaksot erilaisilla kuntoutusosastoilla, joita voivat toteuttaa myös terveyskeskusten vuodeosastot tai nykyiset vanhusten hoitokodit. Kotipalvelun ammattilaiset huolehtivat vanhuksen perustarpeista vuoden jokaisena päivänä. Yksin asuvat, joiden itsenäinen liikkuminen rajoittuu asuntoon, kaipaavat turvallista asuinympäristöä, juttuseuraa ja ulkoiluttajaa. Käyttämällä tehokkaasti sekä sosiaali- että terveyspalveluja ketään ei jätetä pulaan.

Lisätietoja:

Tuula Peltonen
Kansanedustaja (sd.)
Riksdagsledamot
Member of Parliament
Chair of the Social Democratic Women of Finland
Vice President of PES Women
Vice President of Social International Women
+358505122156, +35894323076
www.tuulapeltonen.fi

Tuula Petäkoski-Hult
Demarinaisten varapuheenjohtaja, FT; THM
+358 40 527 0997