Rohkeasti, lämpimin sydämin!

Julkilausumat, Politiikka 14:58

Sosialidemokraattisten Naisten julkilausuma 17.1.2012

Sosialidemokraattiset Naiset korostaa, että näissä presidentinvaaleissa on yksinkertaisesti kyse suunnan valinnasta. Haluammeko, että huomisen Suomi on kylmien vai lämpöisten sydänten maa?

Annammeko Suomen kulkea kohti yksilökeskeistä kilpailuyhteiskuntaa, jossa jokainen taistelee yksin globaaleja voimia vastaan. Vai haluammeko Suomesta yhteisöllisen ja inhimillisen kansalaisyhteiskunnan, jossa toimimme
yhteistuumin ja pidämme toisistamme huolta sekä hyvinä että heikompina päivinä.

Viime aikojen väkivaltaisuudet ovat tuoneet esiin sen, mitä ei oikein ole haluttu uskoa todeksi: peruspalvelujen rapautumisen.

Sosiaalidemokraatit ovat vaatineet lisää aikuisia – opettajia, kuraattoreja, terveydenhoitajia ja koulupsykologeja – kouluihin. Hallitusohjelmaan saatiin kirjattua ryhmäkoot ja budjetissa on nyt ohjattu 50,5 miljoonaa pelkästään ryhmäkokojen pienentämiseen. Kunnilla on välineet tämän asian kuntoon saattamiseen. Käytetäänkö rahat siihen, mihin ne on tarkoitettu, riippuu kunnan päättäjien arvomaailmasta. Siitä, mikä on heidän sydäntään lähellä.

Hyvin toimiva neuvolajärjestelmä on teknistynyt. Lapsia mitataan, punnitaan ja piirrellään käyriä. Työtä tehostetaan ja kuluja karsitaan vähentämällä henkilöstöä ja lisäämällä byrokratiaa. Se, mitä ei pystytä konkreettisesti ja helposti mittamaan, jää vähemmälle huomiolle. Ei seurata kokonaisuutta, sitä miten vanhemmat jaksavat, entä sisarukset, mikä on perheen kokonaiselämäntilanne eikä sitä, miten nämä asiat yhdessä vaikuttavat lapsen kehitykseen ja elämän eväisiin. Aiemmin isovanhemmat ja muu suku olivat lähellä ja saattoivat tukea nuorta perhettä, mutta nyt perheet ovat yksin. Neuvolajärjestelmällä on siksi entistäkin tärkeämpi rooli.

Ketju on vain niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Armottomassa ja ahneessa kilpailuyhteiskunnassa heikkoja lenkkejä on enemmän. Jokainen meistä on joskus heikoilla. Siinä tilanteessa apua tulee olla saatavilla, muutoin ketjua ei enää ole; vain kasa rikkinäisiä lenkkejä.

Me olemme yksilöitä ja arvokkaita omina itsenämme, mutta samalla me kaikki olemme osa erilaisia yhteisöjä; perhe-, suku-, työ- ja kouluyhteisö. Se, mitä meille elämässä tapahtuu, vaikuttaa vahvasti myös lähipiiriimme ja -yhteisöihimme. Yksilöinä olemme turvattomia, mutta yhdessä rohkeita, vahvoja ja joustavia.

Vihapuhe leviää nopeasti ja hallitsemattomasti. Kukaan meistä ei ole lopulta turvassa siltä, sillä jokainen kuuluu johonkin vähemmistöön ja on siten potentiaalinen vihapuheen kohde.

Paavo Lipponen on vahva hyvinvointiyhteiskunnan ja tasa-arvon kannattaja. Hän kantaa syvää huolta ihmisten eriarvoisuudesta ja ahneuden kasvusta sekä vastustaa jyrkästi kaikkea vihapuhetta ja rasismia. Suomi tarvitsee luotsikseen aidon ja lämminsydämisen valtiomiehen, jolla on myös vankka osaaminen kansainvälisiltä areenoilta. Nyt ei ole työharjoittelun aika; töihin on ryhdyttävä välittömästi.

Demarinaiset kannattaa Paavo Lipposta Suomen tasavallan presidentiksi. Kun teemme rohkean päätöksen lämpimin sydämin, niin voimme sanoa, että kyllä se siitä, ei ole mitään pelättävää.

Helsingissä 17.1.2012

Sosialidemokraattiset Naiset

Lisätietoja:
Merja-Hannele Vuohelainen
Sosialidemokraattiset Naiset, toiminnanjohtaja
p. 040 746 4070

merja.vuohelainen(at)sdp.fi