Tarja Eklund: Perustulosta

Ajankohtaista 07:22

Perustulon maksaminen kaikille ja täydentäminen muilla tuilla ei kannusta työnhakuun vaan muodostaa uuden tuloloukun. Etenkin nuoret ammatti,- tai muuta koulutusta vailla olevat saattavat ennemminkin passivoitua kuin aktiivisesti pyrkiä työelämään. Aikaisemmin kun työntekoa ja työntekijöitä vielä arvostettiin tällaista ei olisi mikään puolue vakavissaan ehdottanut.

Kuka maksaa tämän perustulon? Ne matalapalkka- aloilla yhä pienemmillä palkoilla työskentelevätkö joille työnantaja maksaisi jatkossa vain osan palkasta ja yhteiskunta tukina lopun elämiseen tarvittavan. Yhtälö on täysin mahdoton. Vai ajattelevatko hyvin tienaavat maksaa yhä enemmän veroja kustantaakseen nämä lisääntyvät yhteiskunnan tuet? Tuskinpa vain. Se johtaa ainoastaan eriarvoisuuden ja köyhyyden lisääntymiseen sekä palveluverkoston rapautumiseen.

Miten kävisi työeläkejärjestelmän kun yhä suurempi osa työikäisistä olisi perustulolla eikä työelämässä. Osallistuisivatko työnantajat jotka edun järjestelmästä saisivat työeläkkeiden rahoitukseen suuremmilta osin?

Vaikka työnlaatu muuttaisi muotoaan lähtökohdan pitäisi kuitenkin olla että toimeentulo pitää edelleen saada työnteosta ja eläkkeistä. Niiden tason on oltava sellainen että se riittää elämiseen. Yhteiskunnan tukia annetaan vain niitä todella tarvitseville ja siinäkin on ihan tarpeeksi haastetta.

Tarja Eklund,

Uudenmaan Demarinaisten varapuheenjohtaja,

kaupunginvaltuutettu (sd.), Vantaa