Teija Virtanen: Lasten vointi nyky-yhteiskunnassa

Ajankohtaista 19:54

On sunnuntai 18.3. ja luen Helsingin sanomien mielipide palstaa.

Siellä isä ja luokanopettaja Paavo Havula kirjoittaa ”Suomi on demokraattinen, onnellinen pohjoismainen hyvinvointivaltio, joka voi jakaa yhteiskunnan jäsenille turvaa ja resursseja. Mutta voimmeko katsoa itseämme kansakuntana peiliin hyvällä omatunnolla jos jatkamme eniten apua ja hoivaa tarvitsevien sivuuttamista”.

Olen itse työskennellyt sosiaalialalla lastensuojelussa vuodesta 1989. Olen nähnyt kolmenkymmenen vuoden aikana yhteiskunnan muuttuvan yhä eriarvoistumisen suuntaan.

Vuonna 2010 alkoi näkymään mielenterveysongelmat yhä enemmän lastensuojelussa ja kyse ei ollut ainoastaan lasten oirehdinnasta vaan myös vanhempien pahasta olosta.

Tällä hetkellä on tutkittu, että joka 4. lapsi asuu perheessä, jossa jollakin perheen jäsenellä on mielenterveysongelma.

Meillä on Suomessa aikapommi, joka tikittää. Mielenterveysongelmat!

Jos emme tee töitä sairastumisen/syrjäytymisen ehkäisemiseksi, meillä on kohta suuri määrä nuoria 18-25  -vuotiaita eläkeläisiä.

Mitä nuorempana ja pidempään lapset/perheet elävät ilman tukea, lastensuojelun ja perhetyön on yhä vaikeampi auttaa, koska ongelmat perheissä ovat ehtineet tulla jo arjeksi. Keskustelin yhden lastensuojelunuoren kanssa kaksi päivää sitten, hän kertoi isänsä kärsineen mielenterveysongelmista ja olleen väkivaltainen. Tämä kyseinen nuori ajatteli, että on normaalia perhe-elämää, että isä lyö. Hän oli ihmeissään kun ymmärsi 11-vuotiaana, että lyöminen oli väärin.

Yhteiskuntamme työ olisi lisätä resursseja lapsiperheille ja varsinkin lastensuojeluun! Ennaltaehkäisevän työn on päästävä käyntiin, jotta lapset voivat olla ja asua kotona sekä kokea olonsa turvalliseksi.

Totuus on juuri se, mitä Paavo Havula kirjoittaa, pystymmekö katsomaan peiliin enää?  Meidän on siis toimittava ennen kuin suurempi kriisi on käsillämme!

Näin ollen meidän on kuunneltava lasta ajoissa, jotta hän saa hyvän ja turvallisen lapsuuden kotonaan!

Teija Virtanen