Toiminta

1.2.2012 Naisten äänet ratkaisevat

Naiset yli puoluerajojen keskustelivat 1.2.2012 Aleksanterin teatterissa (Hki) presidenttiehdokas Pekka Haaviston kanssa ”Naisten äänet ratkaisevat” -tilaisuudessa.

Puheenvuoroista pomittua:

– Kaksitoista vuotta sitten, kun tasavallan presidentti Tarja Halonen tuli valituksi, viestimme maailmalle oli, että naisten oikeudet ovat toteutuneet. Nyt vahva viestimme maailmalle on: avoin, keskusteleva ja tasa-arvoinen Suomi.

– Kun tasavallan presidentin valtaoikeuksia karsittiin, tehtiin samalla entistä selvemmäksi, että joka kuudes vuosi valitaan Suomen ulkopolitiikan johtaja. Haavisto on ehdokkaista se, joka on syvällisimmin ja laaja-alaisimmin harjoittanut ulkopolitiikkaa.

– Kun valitsin näiden kahden presidenttiehdokkaan välillä mietin, kummalla on taito saada yksittäisissäkin tapaamisissa osapuolet tukemaan yhteistä tavoitetta. Vaakakupissa painaa myös se, kummalla on kyky olla nostamatta itseään esille ja kummalla on kyky saada osapuolet samalle puolelle siten, että päätös ei ole yksipuolinen sanelupäätös.

– Miksi aina nostetaan presidentin vaalien yhteydessä esiin armeijan käyminen. Niin oli Tarja Halosenkin kampanjan yhteydessä. Pekka Haavisto on nykyaikaisten konfliktien tuntemuksessa ylivoimainen. Hän on toiminut todella vaarallisissa tilanteissa sota-alueilla. Voiko sitä verrata kymmeniä vuosia sitten käytyyn varusmiespalvelukseen?

– Pekka Haavisto ei kannata ydinvoimaa. Ne asiat eivät presidentin toimivaltaan tosin kuulu, mutta ydinjäte ja siihen liittyvät ydinaseongelmat kuuluvat.

– Jos te Pekka Haavisto tulette valituksi, niin uskallatteko ottaa puheeksi Valkoisessa talossa ihmisoikeuskysymykset? Vastaus: Olen käytännössä todennut, että kaikkien kanssa kannattaa ottaa esiin myös vaikeat asiat. Voi saada myös yllättäviä vastauksia.

Anneli Velho, Demarinaiset