Toiminta

1.5.2011 Miapetra Kumpula-Natri: Kuntien huomio nyt kesätyöpaikkoihin

SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri vetoaa kuntiin, jotta nuorille saataisiin lisää kesätyöpaikkoja.

– Kesä tulee jo kohta. Kesätyöt ovat tärkeä oppimisen paikka nuorelle. Nyt liian moni on saanut ei-oota työtä hakiessaan. Kesätyöllä voisi hankkia talveksi opiskelurahoja ja saisi arvokkaan työkokemuksen. Monet kunnat ovat suhtautuneet välinpitämättömästi omiin nuoriinsa. Kunnissa tekemätöntä työtä riittää ja on poliittisesta tahdosta kiinni, löytyykö nuorten työllistämiseen rahoja.

Kumpula-Natrin mukaan työllisyyspolitiikka on nyt nostettava takaisin tulevan hallituksen tärkeysjärjestyksen kärkeen. Se tarkoittaa aktiivisen työvoimapolitiikan toimia, joita on uudistettava laadun ja vaikuttavuuden tarkastelulla.

– Suomen akuutein ongelma on nuorisotyöttömyys, joka on kohonnut korkeisiin lukemiin. Suomessa on noin 30 000 nuorta ilman työtä.  Kuukauden päästä on tuhannet nuoret valmistuvat ammattiin. Liian moni kävelee heistä suoraan kortistoon.

– Jokaisella yhteiskuntapolitiikalla sektorilla tulee tarkastella toimia työllisyyden kautta. Esimerkiksi kasvun eteen on jokaisessa veropäätöksessä ja elinkeinopoliittisessa linjauksessa lisättävä työllisyyden tavoite. Tavoitteena on siis oltava työllistävä kasvu, ei vain kasvu rikkaiden rikastumisena.

Arkkipiispa Mäkisen köyhyystyöryhmän ehdotuksille vihreää valoa

Arkkipiispa Kari Mäkisen johdolla toiminut köyhyystyöryhmä on tehnyt esityksiä köyhyyden poistamiseen. Kumpula-Natri kertoo, että sosialidemokraatit vastaavat kyllä arkkipiispa Mäkisen ehdotuksille.

– Me otamme köyhyyden poiston tavoitteena vakavasti ja sitoudumme toimiin, jolla suomalaisten eriarvoisuuskehitys lopetetaan. Tästä eriarvoisuuskehityksen suunnan vaihdosta on saatava kirjaus hallitusohjelmaan.

– Tämän laman alussa hoettiin, ettei pidä toistaa 90-luvun laman virheitä. Nyt nähdään, että lapsille on käymässä samoin kuin viimeksi. Suomi on taantunut köyhyyden ja lapsiköyhyyden osalta 1970-luvun alun tasolle. Lapsiköyhyydessä elää Suomessa 150 000 lasta ja nuorta. Määrä on ollut koko ajan nousussa.

– Toimeentulotuen varassa elää jo yli 7 prosenttia väestöstämme. Luku on yhä kasvussa monilla paikkakunnilla. Meidän vaaleissa lupaamamme tavoite perusturvan tason korotuksesta tarvitaan, vaikka lähivuosille tiedossa on kireiden menojen budjetteja.  Onneksi vaalien alla nousi laajempaankin keskusteluun mm se, miten lapsilisä vähentää muuta toimeentulotukea. Television suorissa vaalikeskusteluissa keskustan ja kokoomuksen puheenjohtajat eivät luvanneet tuota asiaa korjata. Mutta kaikki muut lupasivat. Tämä pienituloisimpien lapsiperheiden aseman parantaminen on konkreettinen toimi, johon nyt on nopeasti saatava korjaus.

Puhereferaatti 1.5.2011: SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri puhui vappuna Seinäjoen vappujuhlassa sekä Kauhajoella Työväen kirkkopyhä –tilaisuudessa.