Toiminta

10.5.2014 Sylintäydeltä onnea kaikille äideille

Lapsi on ihme. Vauvan kanssa on itse kukin joskus ihmeissään, että kuinka sitä selviää arjen pyörityksessä. Kun meidän vauva syntyi, olin Helsingin yliopistossa sosiaalipsykologiaa opiskeleva nuori nainen. Tiesin lapsen kehityksestä sosiaaliseksi kansalaiseksi paljon kirjaviisautta. Arjen kokemusta lapsen hoitamisesta minulla ei ollut pätkän vertaa. Toisten vauvat ja pienet lapset eivät olleet minun juttuni. Sen sijaan koiranpennut olivat ihania, joista olisin ottanut jokaisen itselleni. Eläinten kanssa osasin olla, mutta vauvat ja pienet lapset helposti kitisivät ja olin siitä ymmällä.

Venlan syntymä muutti arjen ja käsitykseni lapsista. Lapset ovat ihania ja äitiys on etuoikeutettu olotila vuorovaikutustaitojen oppimisessa. Arjen kaaoksesta tulee siedettävää kokemuksen kautta. Äiti pystyy suorittamaan monta asiaa samanaikaisesti vaikka lapsi sylissä. Ennakointi, vastuullisuus ja organisointikyky kasvavat eikä johtamistaitoa todellakaan tarvitse hakea varusmiespalvelusta tai personal trainereilta.

Suorituskeskeisessä tässä päivässä sosiaalisessa mediassa, lehtien palstoilla ja TV:n ohjelmissa vertaillaan äititaitoja ja odotukset siitä, millainen äidin pitäisi olla. Ideaalikuvat äitiydestä voivat olla perin kohtuuttomia arjessa toteuttamiseksi. Täydellisyyteen ei tarvitse pyrkiä, riittää kun on lapselle läsnä ja rakastaa. Lapsuus on ainutkertaista, siksi jokainen päivä on arvokas.

Toukokuun toinen sunnuntai on virallinen liputuspäivä. Äitienpäivän juhlaa on Suomessa vietetty vuodesta 1918. Vuonna 1947 päivä vahvistettiin viralliseksi liputuspäiväksi. 

Sosialidemokraattiset Naiset
toiminnanjohtaja
Merja-Hannele Vuohelainen