Toiminta

11.9.2012 Uudesti on luotava maa

Eduskunnan puolustusvaliokunnan matka Keski-Aasiaan, Kasakstaniin ja Kirgisiaan on osoittautunut heti alkumetreillä suuria tunteita herättäväksi. Vierailu Alzhir-keskukseen Astanassa palautti mieliimme poliittisten vainojen alla kärsineet ihmiskohtalot. Museossa oli mahdollisuus tutustua poliittisesti vainottujen miesten vaimojen ja lasten elämään vainottujen vankileirillä. Vaimot koottiin leireihin alle 3-vuotiaiden lastensa kanssa. Yksi leireistä oli Alzhir nykyisen Astanan alueella. Naiset tekivät leirillä kovaa työtä mm. rakensivat omat asuntonsa. Alle 3-vuotiaat lapset saivat olla leirillä äitinsä mukana, mutta vanhemmat lapset vietiin lastenkoteihin.

 

Vankileirillä naiset eivät välttyneet myöskään kidutukselta. Museon aidolta näyttävät huoneet kertovat julmaa tarinaa näiden ihmisten kärsimyksistä. Myös sää oli armoton. Talvet ovat aina olleet Kazakstanissa kylmiä ja se koitui myös leirillä monen kohtaloksi. Vaatteet ja jalkineet olivat huonoja ja kylmyys piinasi työskenteliä naisvankeja ja heidän lapsiaan. Naiset eivät myöskään voineet tavata omaisiaan ja tämä edelleen vei heidän kuntoaan alaspäin. Ruokaa oli vähän ja se ei antanut tietenkään riittävästi ravinteita.

Alzhirin leirillä oli myös suomalaisia naisia. Sain museovierailulla käteeni listan nimistä ja suomalaisten naisten leirillä vietetystä ajasta. Tällä hetkellä Alzhirin leirin kaikista naisvangeista on elossa enää yksi liki 90-vuotias kazakstanilainen rouva. Saimme nähdä museossa videotallenteen, jolla entiset naisvangit kertoivat elämästään leirillä.

Astanan kaupunkia tänä päivänä katsellessa on vaikea ymmärtää vankileirin oloja. Uusi kaupunki on 15 vuodessa rakennettu täysin tyhjästä. Nyt asukkaita on reilut 700 000 ja kehitysvauhti on huimaa. Kaupunki on siisti ja viihtyisä ja alueelle rakennetaan koko ajan liiketaloja ja asuntoja. Koulutusjärjestelmää ja turvallisuutta parannetaan. Ydinaseista luopuminen on yksi maan ykköstavoitteista. Maa korostaa avoimuutta päätöksenteossa. Maan lakeja säätää kaksikamarinen eduskunta, jossa istuu nyt ensimmäistä kertaa viime vaalien jälkeen useamman kuin yhden puolueen edustajia. Presidentillä on melkein diktatoorinen valta, hänen päätöksiään ei kyseenalaisteta.

Presidentti näkyykin myös uuden yliopiston perustajana. Yliopisto osoittautui uusien innovaatioiden kehittäjäksi, jossa opiskelevat saavat myös ensin valmistavia opintoja. Yliopistossa on juuri alkamassa myös opettajankoulutus, luulisin, että Suomella voisi olla tässä asiassa paljon annettavaa koulutuksen kehittämiseksi Kazakstanissa. Suomi voisi myös itse oppia valmistavista opinnoista.

Kaiken kehityksen keskellä on helppo huokaista, että onneksi poliittiset vainot ja leireille kootut ihmiset ovat mennyttä historiaa. Ihmiset saavat elää vapaasti modernissa yhteiskunnassa. Mutta mistä kertoo korruptio, jota vielä esiintyy kaikkialla päätöksenteossa? Jopa koulutuspaikkojen saamisessa.

Tuula Peltonen
Tuula Väätäinen
Puolustusvaliokunta