14.3.2011 Miten ihminen kohdataan
Ihmisten kohtaaminen ja kuunteleminen olivat aiheena lauantaina 12.3.2011 Helsingin demarinaisten järjestämässä tilaisuudessa Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajaehdokkaille ja heidän tukiryhmilleen. Maria Guzenina-Richardson avasi tilaisuuden ja toi terveiset Järvenpään torilta, Pirkko Lahti valmensi kuulijoita äänestäjien kohtaamiseen ja Milla Rynty kertoi värien, tyylin ja imagon merkityksestä kehonkielessä. Aurinkoinen sää ulkona, 35 innokasta keskustelijaa, tilaisuus kesti kolme tuntia ja aika loppui kesken. Tällaiselle keskustelulle on suuri tilaus ja jatkoa tarvitaan.
Mitä opimme?
Hyvä kohtaaminen lähtee siitä, että on toista kunnioittava asenne. Ihmisiä ei saa aliarvioida, puhutaan sellaista kieltä, jota ihmiset ymmärtävät. Eleiden ja ilmeiden osuus viestinnässä on 70–90 % ja sanojen vain 10–30%.
Ehdokas on sopiva kohde purkaa pahaa oloa. Vihainen ja pettynyt ihminen pitää tunnettaan oikeutettuna, siihen on jokin syy. Empaattisuus, kunnioitus, kiinnostus, kuuntelu, auttamisenhalu ja selkokielellä puhuminen auttavat. Yritetään saada ihmiset kertomaan mistä on kysymys, mihin he ovat pettyneitä? Aikuiselta aikuiselle viestintä, tunteen vastaan ottaminen ja luottamuksesta kiittäminen rauhoittavat yleensä tilanteen.
Kuunnellaan aidosti, ollaan läsnä, kellon vilkuilu paljastaa kiireen. Kaikkia asioita ei sinun tarvitse osata, voit luvata ottaa asiasta selvää, pyydä puhelinnumero ja soita jos olet niin luvannut.
Ehdokkaan vammaisuus, erilaisuus, ahdistavat ja syyllistävät kuulijaa ja saavat tunteet liikkeelle. Ota ensin keskustelukumppanin tunne vastaan ja aloita sitten keskustelu vaaliteemoistasi.
Vaalitöissä kohtaamme erilaisia huomionhakijoita, puolueeseen pettyneitä, päihtyneitä, eri puolueiden aikasyöppöjä. Liian monessa perheessä on köyhyyttä ja sairautta.
Jokaisella ihmisellä on oma reviirinsä, sitä ei saa rikkoa. Vaalitöissä kannattaa liikkua pareittain, tilannetta rauhoittaa, kun on kaksi kuulijaa. Toisia arvostelemalla ei pitkälle päästä, puhutaan asioista, ei puolueista. Kun arvostelemme toisia puolueita, arvostelemme samalla heitä äänestäviä ihmisiä. Omaa aatetta ei pidä tuputtaa ja ylivakuuttaa. On myös tilanteita, joissa ei tehdä vaalitöitä, mm. juhlat eivät ole sopiva paikka vaalityölle.
Muistetaan, että luvut ovat lukuja, mennään eteenpäin omalla ohjelmalla. 17.4.2011 ovat vaalit ja kansalaiset valitsevat Suomiäidille suunnan tuleviksi neljäksi vuodeksi.
Muuten olen sitä mieltä, että demariaate on paras aate.
Irma Marttila
Helsinki