Toiminta

15.2.2012 Ystävänpäivänä lumi ei ollut este vaan haaste

Sankka lumipyry alkoi juuri, kun kahvipannut ja täytekakut oli kannettu pöytiin. Demarinaisten toimiston tervetulokomitea seisoi rivissä ala-aulassa ja tuijotti epäuskoisena pimenevään puistoon. Kaikki oli valmiina, mutta kuinka iloisen iltamme eli kansainvälisen ystävänpäivätilaisuutemme nyt kävisi? Kuka viitsisi tässä säässä lähteä rämpimään jonnekin Siltasaaren perukoille?

Pelkäsimme pahinta, mutta saimme parasta!

Kymmenessä minuutissa kaikki muuttui. Puiston pimeydestä alkoi virrata lumisia naisia kohti puoluetoimiston ovea. Yhtäkkiä tupa oli täynnä ja kotoinen puheensorina täytti kahvilan. Kaikkiaan 20 sisukasta ja päättäväistä naista saapui vieraaksemme läpi tuulen ja tuiskun.

Keskustelimme ystävyyden merkityksestä eri kulttuureissa. Toisaalla ystävänpäivä on rakastavaisten päivä. Toisaalla taas joka päivä on ystävänpäivä ja ystävien tukiverkosto on arjessa aina läsnä. Kuulimme myös, että jossakin päin maailmaa on kolme päivää se raja, kun voi olla muistamatta ystävää.

Tilaisuutta emännöi kansanedustaja, Demarinaisten puheenjohtaja Tuula Peltonen:

Rakkaat siskot! Meistä jokainen tietää, miten tärkeä osa elämää on, että ympärillä on oikeita ystäviä. Vaikka elämme kiireistä arkea, matkan varrella kulkemista helpottavat niin koulumaailmassa, opiskellessa, työelämässä kuin lasten kanssa hiekkalaatikon reunalla tavatut ystävät.

Elämä tuntuu helpommalta, kun ympärillä on ihmisiä, jotka ymmärtävät, millaista arkea itse elää. Ystävänpäivä on hyvä maamerkki pysähtyä ajattelemaan, kuka ja ketä ovat ystävämme. Tai; millainen ystävä minä itse olen muille? Tämän päivän kiireinen arki ei aina anna pohdinnalle riittävästi tilaisuuksia.

Meille Demarinaisille on tärkeää, että jokainen vanhempi, jokainen lapsi tulee huomioiduksi ja selviytyy arjesta ja kokee olevansa arvostettu. Me emme hyväksy eristämistä, poissulkemista tai kiusaamista. Meidän tulee pitää huolta toisistamme muulloinkin kuin ystävänpäivinä.

Ideologiamme perusajatus on, että jokainen ihminen ansaitsee perustavanlaatuisen turvan ja avun. Me emme voi jättää inhimillisiä perusoikeuksia satunnaisen hyväntahtoisuuden varaan. Meidän on kannettava vastuu heikoimmista.

Hyvät ystävät. Välittäkäämme lämpöä ja läheisyyttä tänään ja jokaisena vuoden päivänä. Suurella sydämellä!”

Illan päätteeksi Tuula Peltonen yllätti meidät ja lauloi upean laulun vahvoille naisille, joilla on monta rautaa tulessa ja joilla kotityöt saattavat jäädä vähemmälle, mutta onni on oma kulta, jonka kainaloon käpertyä illalla.

Poistuimme ihanasta ystävänpäivän illasta lämpimin sydämin.

Teksti ja kuvat: Anneli Velho

ystavanpaiva_tuula_peltonen

Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Peltonen

ystavanpaiva_nino_tab

Viulisti Nino Tkabladze