Toiminta

2.11.2010 Tarja Kantola: Lähisuhdeväkivalta on ihmisoikeuskysymys

Helsingin kaupungin tasa-arvotoimikunta järjesti 2.11.2010 paneelikeskustelun lähisuhdeväkivallan sovittelusta.

Aihe herätti tunteita ja synnytti kiihkeän keskustelun. Yksi panelisteista oli Sosialidemokraattisten Naisten II varapuheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen Tarja Kantola. Hän piti tilaisuutta erityisen onnistuneena, sillä paikalla oli niin monipuolisesti erilaisia asiantuntijoita.

Sovittelu sinänsä on Kantolan mielestä monesti hyvä asia, mutta häntä hieman epäilyttää, toimiiko se lähisuhdeväkivassa. ”Pitäisi olla myös ihan politiikan kysymys, kuinka paljon sovittelussa käytetään resursseja ja mihin suuntaan Suomessa mennään erilaisissa lähisuhdeväkivaltakysymyksissä. Meillä on täysin puhumatta auki tämä asia” summasi Kantola nykytilannetta.

Tarja Kantola kertoi olevansa sinänsä valmis siihen, että tällaista toimintaa jatketaan ja asiasta käydään jakokeskusteluja. Hänen mukaansa tämä on ihmisoikeuskysymys, jossa pitää kuunnella erilaisia asiantuntijoita ja sitten päättää, onko se tapa jota lisätään.

Katso ja kuuntele Tarja Kantolan haastattelu Laajasalon opiston uutissivulta:
10.11.2010: Paneelissa pohdittiin lähisuhdeväkivaltaa

Paneelikeskustelun johdanto:
Nuorten tekemien vähäisten rikosten sovittelu hyväksytään laajasti ja sovittelu nähdään joskus kannattavana sellaisessakin väkivallassa, jossa osapuolet ovat toisilleen tuntemattomia. Mutta miten sovittelu soveltuu tilanteisiin, jossa väkivallantekijä on oma kumppani? Viekö sovittelu parisuhteessa tapahtuvan väkivallan takaisin yksityisen piiriin? Miksi väkivallan sovittelu on peruste tuomion lieventämiselle ja syyttämättä jättämiselle? Kertooko sovittelun suosiminen lähisuhdeväkivaltarikoksissa siitä, että naisiin kohdistuvaa väkivaltaa yhä vähätellään? Hyötyykö väkivaltaa kokenut sovittelusta? Entä tekijä? Miksi Helsingissä sovitellaan lähisuhdeväkivaltaa jopa viisi kertaa enemmän kuin Espoossa?