Toiminta

21.3.2011 Ei saa kaunistaa mitään

Takanani on melkoinen kulttuuriviikonloppu. Ensin juhlin Minna Canthin ja tasa-arvon päivää Jyväskylän Huoneteatterin kirjallisuusmatineassa, jossa kirjailija Pirjo Hassinen kertoi Minna Canthin elämästä. Olipa mielenkiintoista uutta tietoa! Mieleeni jäi Minna Canthin sanoma: ”Ei saa kaunistaa mitään!” Siis että vaikeista ja ikävistäkin asioista pitää uskaltaa puhua ja kirjoittaa. Ja kyllä Minna sitten kirjoittikin!

Lauantai-ilta jatkui Jyväskylän Työväenyhdistyksen naisten järjestämällä juhlalla. Siellä keskustelimme Riitta Mäkisen kanssa tasa-arvon eri puolista; naisten ja miesten tasa-arvosta, nuorten ja vanhojen tasa-arvosta, valtaväestön ja maahanmuuttajien tasa-arvosta sekä heteroiden ja homojen välisestä tasa-arvosta. Vielä on tasa-arvotyötä tehtävänä kaikilla näilläkin lohkoilla.

Juhlan lopuksi kuuntelimme Naiskuoro Harppuja ja nauroimme mahamme kipeiksi. Siis suosittelen lämpimästi erityisesti Harppujen menopaussijenkkaa!

Sunnuntaina kulttuurihumu vain jatkui, koska järjestimme ehdokas Eila Tiaisen kanssa yhteisen Ei vain leivästä – kulttuurikeskustelun. Siellä puhuttiin muun muassa kirjallisuuden ja kaiken taiteen merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille sekä taloudelle ja työllisyydelle. Tiesitkö esimerkiksi sitä, että luovat alat kasvavat nopeimmin Euroopassa? Siitä kasvusta kannattaisi Suomenkin ottaa osansa.

Loppuun lisäkysymys: onko lähisuhdeväkivalta mielestäsi ongelma? Minna Canthin jalanjäljissä, nostan esiin ruman ja inhottavan ilmiön, koska ikävistäkin asioista pitää puhua ja kirjoittaa. Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä toteutettavassa projektissa kaikilta raskaana olevilta naisilta kysytään lähisuhdeväkivallasta. Yli 30 prosenttia ilmoittaa kokeneensa tai kokevansa lähisuhdeväkivaltaa. Järkyttääkö tieto Sinua? Minua se kyllä järkytti.

Otan mieluusti vastaan kommentteja ja vastaväitteitä.

Susanna Huovinen
http://www.susannahuovinen.fi/blogi.php