Toiminta

21.7.2010 Demarinaiset Porin Areenalla: Mikä naista liikuttaa?

Naisen ikää ei tohdi kysellä, mutta me kuulutamme ylpeinä: Naisliitto viettää tänä vuonna 110-vuotisjuhlaa näyttävästi eripuolella Suomea. Porin Areenalla Demarinaisten tapahtuma teemasta Mikä naista liikuttaa? oli politiikkaa ja viihdettä sulassa sovussa.

”Rakastan, rakastan, rakastan, joka ainoaa nauravaa suuta – ja myös kyyneleitä, sillä silloin tietää mitä on olla onnellinen” lauloi Naisliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Peltonen.
Yksityinen on totisesti myös poliittista. Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on edelleen vaativa yhtälö.

Naisliiton puheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson painotti puheenvuorossaan, että meillä on valta toimia niin, että moraaliset ja eettiset arvot toteutuvat politiikassa. Näin tulee tehdä aina päätöstä tehtäessä: kartoitetaan riskit, luodaan vaihtoehdot. Tasa-arvo edellyttää oikeudenmukaisuuden toteutumista. Mutta onko pysähdytty arvioimaan mitä palveluseteleiden käyttöönotto tarkoittaa käytännössä? Päätöksiä pitää tehdä tietoisesti, patisti Guzenina-Richardson.

Kansanedustaja Krista Kiuru kysyi, kuka kuuntelee köyhiä? Kuntataloudessa sosiaali- ja terveydenhuolto edellyttäisi paljon suurempaa rahallista panosta, mutta Porissa porvarit eivät tähän suostu. Politiikan arvot ovat puolueilla kovin erilaiset.

Kansanedustaja Antti Vuolanne piti sosialidemokratian voimannäyttönä sitä, että Suomi rakennettiin poliittisella tahdolla, pala palata, pohjoismaiseksi hyvinvointiyhteiskunnaksi. Yhä on paljon tasa-arvotyötä tehtävänä niin naisten kuin miesten välillä kuin varakkaiden ja varattomampien välillä. Vuolanne nostatti tunnelmaa laulamalla Paula Koivuniemen kappaleen Aikuinen nainen uudella sanoituksella aikuisesta miehestä, joka tarvitsee feminististä naisliittoa!

Tilaisuuden juontajana toimi Naisliiton varapuheenjohtaja Tarja Kantola. Hän kannusti kaikkia ottamaan kantaa tilaisuudessa puheenvuoroin ja viestilapuin. Mihin toimiin Demarinaisten on syytä tarttua?

Viestin tiivistäen vaadimme tänään, että julkiset palvelut on turvattava. Naisille kuuluu puolet vallasta ja täysi palkka. Miehille täysi oikeus isyyteen: vanhempainvapaat 6kk äidille, 6kk isälle ja 6kk sopien. Vanhemmuuden kustannukset tasan kaikkien työnantajien kesken, ei vain äidin työllistäjälle. Sulku lähisuhdeväkivallalle – oikeutta raiskatuille! Yhteinen tahto muuttuu tekoina historiaa eteenpäin kantavaksi voimaksi.

Merja-Hannele Vuohelainen
Demarinaisten toiminnanjohtaja