Toiminta

25.10.2011 Antifeminismi poliittisena välineenä

Yritämme ymmärtää miten syntyy terroristi ja massamurhaaja? Erilaisia selitysmalleja on esitelty avuksi ymmärtää sitä mitä ei voi käsittää. Osa ihmistä osoittaa rikoksentekijän psykopaattiseen luonteeseen sekä empatiakyvyn puutteeseen. Muut viittaavat yhteiskunnan kovan kritisoinnin kasvuun ja oikeistopopulistien onnistuneeseen islamfobian retoriikkaan.

Antifeminismi on yksi ilmeinen ulottuvuus Norjan terroristin maailmankuvassa. Anders Behring Beivik yhdistää feminismin liberaaliin, suvaitsevaiseen ja monikulttuuriseen yhteiskuntaan. Vaikuttaa siltä, että äärioikeiston nationalismilla, ihmisvihalla ja tiettyjen aggressiivisten nuorten miesten välillä on selvä yhteys syvän yhteiskuntavihan kanssa. Anders Behring Beivikin niin sanottu manifesti osoittaa, että feminismi on yksi hänen suurimmista vihan kohteista. Hänen tavoitteensa ei ollut vain pysäyttää islamisoituminen Norjassa, mutta myös puolustaa miesten perinteistä roolia yhteiskunnassa. Äärioikeisto ei vain kaipaa takaisin yksikulttuuriseen yhteiskuntaan. He haluavat myös palauttaa maailman polarisoituneet sukupuoliroolit, joissa feminismillä ei ole valtaa ”sortaa” miehiä.

Michael Kimmelin, Yhdysvaltojen mies- ja maskuliinisuustutkijan mukaan kukaan ei voi ymmärtää äärioikeistoa, jollei ymmärrä kuinka sukupuoli toimii retorisena ja poliittisena välineenä Anders Behring Breivikin tapaisilla terroristeilla. Maskuliinisuuden pirstaloitumisen aikoina jotkut miehet tuntuvat kaipaavan jotain, mitä he pitivät ”luonnollisena” sukupuolten välisenä suhteena, jotain mikä voi taata heidän auktoriteettinsa ja asemansa. Breivik syyttää feministejä Euroopan heikentämisestä ja eurooppalaisten miesten hillitsemisestä ja ”feminisoimisesta”. Islamfobian salaliittoteorian mukaan me feministit rukoilemme maanosastamme ”muslimikolonisaatiota”. Beivik haluaa pelastaa eurooppalaiset naiset ”muslimien sorrolta”, mutta samanaikaisesti hän ilmaisee syvää vihaa naisia kohtaan.

Terrori-isku Norjan hallinnon sydämeen ja massamurha Utoyan saarella olleisiin demarinuoriin oli isku sellaista yhteiskuntaa vastaan mikä edistää sosiaalista yhteneväisyyttä ja kannustaa suvaitsevaisuuteen ja erilaisuuteen. Rikoksentekijä oli kantanorjalainen mies, joka inhoaa norjalaisen yhteiskunnan monikulttuurisuutta. Norjan terrori-iskut heijastavat äärioikeiston nousua ympäri Pohjoismaata ja Eurooppaa. Rikoksentekijä oli mukana ääriliikkeessä, joka kukkii internetin pimeissä nurkissa. Hänen retoriikkansa löysi kaiun tietyistä politiikoista ja puolueista Euroopan parlamentissa, säilyttäen sisällään myös pohjoismaalaiset äärioikeiston aatteet.

Norjan tapahtumia ei tule tulkita vain erittäin häiriintyneen miehen tekoina. Selvästikin ne sisältävät ajatuspohjan, joka on ankkuroitunut nimenomaan poliittiseen visioon ja ympäristöön. Breivik vihasi avointa ja suvaitsevaa Pohjoismaista yhteisöä, joka perustuu tasa-arvoon. Erityisesti sellaista yhteisöä mitä Utoyan kesäleiriläiset olivat saarelle kokoontuneet juhlistamaan ja keskustelemaan. Tragedia myös muistuttaa meitä, että antifeministisiä tuntemuksia vastaan tulee toimia.

NIKK magasin 2.2011 Nordic gender institute
Solveig Bergman (D.Soc.Sc. ja NIKK:in johtaja)

Käännös: Venla Vuohelainen