Toiminta

26.1.2013 Viron demarinaiset, Naiskogu Kadri 20 vuotta

Viron demarinaisten, Naiskogu Kadrin 20-vuotisjuhlaseminaari järjestettiin 26.1.2013 Tallinnassa hotelli Meritonissa. Juhlasali oli täynnä iloista juhlaväkeä, meitä oli mukana ainakin sata. Juhla aloitettiin komeasti yhteislaululla Eesti hümn.

Viron demareiden kansanedustaja Heljo Pikhof, Naiskogu Kadrin puheenjohtaja Reet Laja, europarlamentaarikko ja Euroopan demarinaisten puheenjohtaja Zita Gurmai, kansanedustaja ja Viron demareiden puheenjohtaja Sven Mikser ja CEE Network for Gender Issues –verkoston Kaakkois-Euroopan toimiston (Slovenia) koordinaattori Sonja Lokar kiittelivät puheenvuoroissaan naisia siitä, että he antavat vapaa-aikaansa ja haluavat olla mukana muuttamassa yhteiskuntaa paremmaksi. Naiset tuovat politiikkaan keskustelua ja tietoa perhepolitiikasta, terveyspalveluista, päivähoidosta, lapsista ja nuorista. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta tuomittiin jyrkästi.

Zita Gurmai sanoi kauniisti, että naiset ovat Nobel-voittajia, tuovat valon ja muutoksen politiikkaan.

Sven Mikser kiitteli valtiovarainministeri Jutta Urpilaista ja presidentti Tarja Halosta hyvästä työstä ja toivoi naisia kovemmille paikoille. Hän toivoi naisten luvan rohkeammin uraa.

Sonja Lokar varoitteli naisia liiasta arkuudesta, hän pyysi naisia näyttämään mitä on demokratia ja solidaarisuus. Naisten täytyy ottaa paikkansa omassa puolueessaan, naisten on kerrottava mitä sosialidemokratia on tänä päivänä. Tätä keskustelua kaivataan kipeästi nyt, kun solidaarisuus on kateissa kriisimaissa.

Demarit ovat Virossa teettäneet tutkimuksen puolueestaan, tasa-arvosta jne. Saimme tutkimuksesta lyhyen version ja pidempi on vielä puolueella analysoitavana.

Paneeleissa käytiin railakasta keskustelua tasa-arvosta, vetoketjumallista ja kiintiöistä. Yhteistyötä Suomen kanssa kiiteltiin ja halutaan tehdä myös jatkossa. Meillä on paljon opittavaa virolaisesta poliittisesta kulttuurista, kannatus on nyt 28 % ja he ovat toiseksi suurin puolue!

Minulla oli ilo viedä Suomen demarinaisten onnittelut juhlaväelle. Puheenvuorossani nostin tärkeimmäksi teemaksi nuorisotyöttömyyden koko Euroopassa. Kriisimaissa kytee ruutitynnyrit ja jotain on tehtävä pikaisesti nuorten työttömyyden poistamiseksi, onko nuorisotakuu lääke siihen? Kun naisia on enemmän politiikassa, on maailmassa vähemmän kriisejä.

Irma Marttila
Helsingin Sos.dem. Naispiirin puheenjohtaja