Toiminta

6.3.2015 Naisten päivästä eduskuntavaaleihin

Sunnuntaina on kansainvälinen naistenpäivä. Onko valtakunnallisen huomion kohdistaminen naisasioihin jäänne takavuosilta vai polttava haaste puolueille?

Tasa-arvon harha vaikuttaa tänään vahvasti monen mielikuvissa. Ketään ei sorreta sukupuolen mukaan, kyse on vain osaamisesta ja pätemisen tahdosta. Valitettavasti näin ei ole asian laita.

Viimeistään kolmekymppisenä, opintonsa päättäneenä tai perheen perustamisen aikana, naiselle valkenee, että ei täällä kaikki ihan niin hyvin olekaan. Nainen on oudosti aina väärän ikäinen ja kokoinen, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen tökkii ja palkkatyössäkin on paljon parantamisen varaa tasa-arvon näkökulmasta.

Naisliikkeen vaatimus taloudellisesti ja henkisesti miehestä riippumattomasta itsenäisestä naisesta, jota ei sukupuolisesti häiritä, ahdisteta eikä fyysisesti pahoinpidellä on mitä ajankohtaisin. Muutosta varten tarvitaan poliittista Naisliikettä vahvistamaan naisten itsetuntoa ja vaikuttamaan lainsäädäntöön, jotta muun muassa työelämän tasa-arvossa 0 sopimuksia ei solmita, samasta tai saman arvoisesta työstä maksetaan sama palkka ja uralla etenemisen lasikatot hävitetään.

Demarinaiset on Suomen vanhin, silti modernisti vaikuttava poliittinen naisliike. Tänä vuonna vietämme järjestömme 115-vuotisjuhlaa. SDP:n ja Demarinaisten riveistä on noussut lukuisa joukko kansanedustajia, ministereitä, jopa tasavallan presidentti. Naisliiton puheenjohtaja on lähes aina ollut myös yksi hallituksen ministereistä: Vappu Taipale, Liisa Jaakonsaari, Tarja Filatov ja Maria Guzenina-Richardson. Puheenjohtaja Tytti Tuppuraisella on osaamista, hän on tulevaisuuden tekijöitä.

Kukaan vallan vaikuttajanaisista ei ole noussut asemiinsa aivan yksin, vaan takana on tukijoiden ja nostajien joukko. Näissä eduskuntavaaleissa meillä on jokaiselle sopiva, pätevä feministidemari, jota äänestää.

Tavoitteena Naisliitolla on, että SDP:n eduskuntaryhmässä puolet on naisia. Vaaditaan ja vahditaan myös, että ministereistä sekä valiokuntien puheenjohtajista puolet on naisia.

Naisliiton motto naistenpäivänä: naisille puolet vallasta ja täysi palkka!

Merja-Hannele Vuohelainen
Demarinaisten toiminnanjohtaja