Toiminta

7.9.2013 Ilkka Taipaleen puhe Risto Rohkea -tunnustuspalkinnon jakotilaisuudessa

Demarinaiset palkitsi 7.9.2013 Ilkka Taipaleen Risto Rohkea -tunnustuspalkinnolla. Ilkka Taipaleen puhe Tampereella järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa:

”Tellervo Koivisto oli vuonna 1990 Kellokosken sairaalan 75 -vuotisjuhlien kutsuvieraana.

Kätellessään vastaanottajia oli vasta kahdeksas kättelijä nainen – ylihoitaja. ”Näin pitkälle joutuu, että tulee vastaan ensimmäinen nainen, hän tokaisi” ”Tosin kyllä mää ton Ilkan voisin naiseks laskea”.

Akateemikko Elina Haavio-Mannila täytti vast´ikään 80 vuotta. Haastattelussaan hän mainitsi yhdeksi maamme käännekohdaksi vuonna 1966 asetetun Naisen asemaa selvitelleen klassisen komitean, jonka uudistusohjelma valmistui 1970 johtaen tasa-arvoasiain neuvottelukunnan perustamiseen 1972.

Palkinnoilla yritetään nostaa ihminen kaapin päälle. Tähän en ole vielä valmis, kun en ole juuri eläkepäiviä ennekään nähnyt. Palkinnon antaman rohkeuden myötä teenkin sen antajille kolme toivomusta – jotka toteutunevat kuin sadussa.

Ensinnäkin komitealaitos on elvytettävä yleisestikin.

Toiseksi esitän, että valtioneuvosto asettaa parlamentaarisen komitean selvittämään yksinäisten henkilöiden ja perheettömien sosiaalista asemaa nyt 47 vuotta tuon mainitun edeltävän komitean jälkeen.

Suomessa on kielletty syrjintä mm sukupuolen, iän, uskonnon, etnisen alkuperän, sukupuolisen suuntautumisen jne perusteella. Mutta tämä ei koske perheettömiä suhteessa perheellisiin. Siksi vaadinkin, että perheellisten syrjintä – nimittäin ainakin sodasta lähtien toteutunut positiivinen syrjintä on lakkautettava. Niin kauan on meillä harjoitettu menestyksellistä perhepolitiikkaa unohtaen samalla yksinäiset.

Miksi miehenä en ehdota komiteaa yksinäisten miesten aseman selvittämiseksi. Siksi, että se ei miehen ehdottamana menisi läpi. Mutta kun ulotetaan se yksinäisiin henkilöihin, siis etenkin perheettömiin, yksinäisiin naisiin ja ehdotuksen tekee naisjärjestö tai niiden yhteiselin Nytkis – niin jopa menee läpi kättelyssä.

Kolmanneksi vuosikymmeniä vietetty Asunnottomien yö tulisi laajentaa yksinasuvien ja pienten vuokra-asuntojen yöksi. Jo viime vuonna yön tulilla oli enemmän kunnallispoliitikkoja ja sosiaalialan opiskelijoita kuin asunnottomia, koska pitkäaikaisasunnottomuuden kahdeksanvuotinen poisto-ohjelma on liki toteutunut – eivätkä asunnon saaneet tulien lämpöä enää tarvitse.

Joka toisen postiluukun takana asuu nyt perheetön henkilö Helsingissäkin. 25 vuoden aikana uudisasunnoista vain 10% on ollut pienasuntoja – se ja vain se on yksiselitteisen syy vallitsevalle kovalle asuntopulalle ja lisääntyneelle lyhytaikaisasunnottomuudelle suuremmissa kaupungeissa.

Ennustajaeukkona arvioin: jos nykyinen naisvaltainen hallitus ei ota ehdotuksia onkeensa, tarjoutuu seuraavalle ukkohallitukselle kypsä hedelmä poimittavaksi. Herra Gallup hykertelee sitten käsiään.

Ja anteeksi, unohdin: tarjoudun komitean varapuheenjohtajaksi naisliiton edustajana.”

Lue lisää Demarinaisten Risto Rohkea -palkinnosta »