Uudenmaan Demarinaiset: Maksuton varhaiskasvatus yli 3-vuotiaille

Ajankohtaista 11:18

Uudenmaan Demarinaiset haluaa jokaiselle yli 3-vuotiaalle maksuttoman varhaiskasvatuksen 20 tuntia viikossa. Pitkän tähtäimen tavoitteena on täysin maksuton varhaiskasvatus. Järjestön syyspiirikokous oli lauantaina Porvoossa. Kokouksen yhteydessä järjestettiin Eväitä elämään seminaari, jossa keskusteltiin varhaiskasvatuksen merkityksestä lasten tulevaisuudelle.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoi, että henkilöstö on todella huolissaan. Hallituksen päätökset kasvattaa ryhmäkokoja ja rajoittaa subjektiivista päivähoito-oikeutta vaikuttavat negatiivisesti henkilöstön jaksamiseen. Hän korosti, että nykytilanne vaatii entistä parempaa johtamista ja sijaisia on palkattava henkilöstön poissaolon ajaksi.

karlsson-ja-panelistit

Kansanedustaja Joona Räsänen, Lapsiperheiden etujärjestön puheenjohtaja Matti Sillanpää ja OAJ Uusimaan varapuheenjohtaja, päiväkodinjohtaja Päivi Koistinen-Karppinen osallistuivat paneeliin. Uudenmaan Demarinaisten puheenjohtaja Anette Karlsson juonsi paneelin.

Koistinen-Karppinen korosti varhaiskasvatuksen tärkeyttä.

– Varhaiskasvatus on sekä lasten että perheiden kannalta hyvä juttu, mutta myös taloudellisesti kannattavaa. Saamme jokaisen euron, jonka sijoitamme varhaiskasvatukseen, seitsenkertaisesti takaisin.

Sillanpää totesi, että vanhemmilla tulisi olla aito mahdollisuus valita päivähoidon ja kotihoidon välillä. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että naisten pienet palkat ja eläkkeet ovat ongelma johon pitää puuttua vanhempainvapaajärjestelmää kehittämällä ja päiväkotimaksuja alentamalla.

Räsänen huomautti, että alle seitsemän prosenttia isistä jää kotihoidontuella hoitamaan lasta.

– Vanhemmuus ei jakaudu tasaisesti Suomessa, mikäli emme tee muutosta tähän, emme yllä edes naapurimaamme Ruotsin tämänhetkiselle tasolle, kun vasta kahdensadan vuoden päästä.

puhujat-ja-hallituksen-jasenia

Varhaiskasvatukseen panostaminen on tärkeää ja järkevää, sillä monet tutkimukset osoittavat, että lapsiin panostaminen kannattaa.

Hallituksen kausi on kaksi vuotta (2016-2017). Syyspiirikokous täydensi hallitusta kahdella varsinaisella jäsenellä ja kolmella varajäsenellä. Riitta Salasto (Vantaa) ja Tamara Talvituuli (Pornainen) valittiin hallitukseen. Varajäseniksi valittiin Tanja Mettovaara (Pohja), Riitta Ahola (Porvoo) ja Kaija Temmilä (Pornainen).