Uudenmaan Demarinaiset: Pakolaisuus on aina tragedia

Yleinen 12:05

Uudenmaan Demarinaiset ry järjesti Espoossa tasa-arvon päivänä Turvapaikanhakijat – uhka vai mahdollisuus -seminaarin. Tilaisuudessa kuultiin muun muassa vuoden 2015 pakolaisnaisen Theresa Ngouthin kokemuksia.

Monen muun kiintiöpakolaisen tapaan Suomeen saapunut Theresa Ngouth kokee, että Suomi on antanut hänelle mahdollisuuden rakentaa omaa tulevaisuutta. Kuten muillekin pakolaisille, alku on aina hankalaa, koska on opittava uusi kieli ja sopeuduttava uuteen kulttuuriin.

Theresa Ngouthin viesti on; ”Puutarha ei ole kaunis, ellei siellä ole erilaisia kukkia. Me kaikki olemme erilaisia, mutta silti arvokkaita. Otetaan toisiamme kädestä kiinni, taustasta riippumatta, ja rakennetaan parempaa huomista yhdessä.”

Uutiset kotimaasta saavat hänet surulliseksi. Maassa tapahtuu yhä kamalia, mikä saa tuntemaan vihaa. Naiset ovat konfliktitilanteissa ja sodan jaloissa uhreja.

”Ruoka ja katto pään päällä ei korjaa sisintä, joka on matkalla turvaan mennyt rikki. Monikertaisesti raiskattu nainen tarvitsee ystäviä, ihmistä kenelle vaikeista asioista uskaltaa kertoa. Vain puhumalla syvät haavat voivat parantua.”

Mari Manninen ja Joona Räsänen

Mari Manninen ja Joona Räsänen

Kansanedustaja Joona Räsänen (sd.) totesi, ettei turvapaikanhakijoita ja kantaväestöä tule asettaa vastakkain. On löydettävä ratkaisuja, jotka huomioivat kaikki tasavertaisesti.

”Hallitsematon pakolaistulva ei ole Suomen eikä turvapaikanhakijoiden kannalta toivottava tilanne. Ratkaisuja on löydettävä. Esimerkiksi pakolaiskiintiöiden nostaminen ja sen kautta hädässä olevien ihmisten auttaminen olisi järkevää.”

SPR:n alaikäisyksiköiden johtaja Mari Manninen korostaa vapaaehtoisten merkitystä – ”ilman heitä olisimme pulassa”. Hän iloitsee siitä, että monet kansalaiset toimivat vapaaehtoisina vastaanottokeskuskissa ympäri Suomea.

Arjen rytmin tukeminen ja suomalaisten kanssa yhdessä tekeminen auttaa turvapaikanhakijoita kotoutumaan uuteen yhteiskuntaan. Lapset, jotka tulevat Suomeen ilman äitiä ja isää tarvitsevat erityisen paljon tukea ja turvaa.

”Hyvinkin nuoria lapsia tulee alaikäisten sisarusten mukana. Vanhemmat ovat joko menehtyneet tai joutuneet erilleen matkalla tänne. Erityisesti pienille lapsille olisi tärkeää, että heidän vanhempansa löytyisivät.”

Yleisö

Yleisö