Yleinen

Oikeus äänestää on perustuslaillinen oikeus ja yhteiskunnallinen kannanotto

Äänestäminen kannattaa aina. Silti moni nuori kokee äänestämisen kaukaiseksi ja vieraaksi. ”Se ei ole mun juttu” – todetaan.  Uskon vakaasti, että se juttu tulee monelle nuorelle eteen yllättäen, arvaamatta ja tilaamatta. Ensimmäiseksi se tulee jo tarhapaikkaa anoessa tai kun nuori yrittää pyrkiä opinahjoon tai työelämään. Opinahjoonkin vaaditaan yrittämistä, intohimoa ja tietoa ja taitoa. Seuraava etappi nuorilla on, kun saavat ensimmäiset omat elätettävät eli lapsia perheeseen.

Jo nyt Sipilän hallitus on ajamassa Suomen kuuluisaa neuvolajärjestelmää veroparatiisien äärelle. Entäpä kun töitä ei ole ja nuori joutuu työttömäksi. Kenen juttu se on?  Entäpä sitten, kun nuori ei pääse kotoa vanhempiensa ruokapatojen äärestä omaan kämppään. Kenen juttu se on, kun ei ole tarjota nuorille omaa edullista asumismuotoa, jotta he pääsisivät opettelemaan itsellistä elämää. Kenen juttu se on, että lainaa pankista ei saa nykymenolla, vaan vasta kun sinulla on omaa rahaa pankkitilillä. Kenen juttu on se, että nuoret miehet ja pojat ovat syrjäytymiskierteessä. Kenen juttu on se, kun nuorikin vanhenee ja tarvitsee hoivaa ja huoltoa. Kenen syy on, että vanhukset jäävät ilman huolenpitoa. Onko silloinkin vastaus vielä ”ei ole mun juttu”

Missä ovat ne nykyajan nuoret naiset ja miehet, missä ovat ne sankarinaiset ja miehet, joita nytkin tarvitaan äänestyskoppiin ja uurnille. Sen pitäisi olla sun juttu! On selvää, että tulevaisuus tehdään tänään ja siinä nuoret ovat avainasemassa. Ruikuttaminen ei auta, jos ei edes viitsitä käyttää äänioikeuttaan. Ruikuttaminen ei myöskään auta, jos sahaat omaa oksaa. Pienellä palkalla, nollatuntisopimuksilla räpistelevän perusvirhe ja tietämättömyys on äänestää puoluetta, joka panee köyhät entistä rajuimmin kyykkyyn.

Sosialidemokraatit ovat rakentaneet suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointivaltioksi. Nyt siitä on tulossa pahoinvointivaltio, jos nuoret eivät nouse kapinaan ja äänestä tulevaisuuden suunnan sosiaalisesti kestävälle raiteelle.

Leena Harjula-Jalonen

Filosofian maisteri

Nuoret ensin!

kuntavaaliehdokas (sd.)