Ajankohtaista

Anette Karlsson: Hallitus terveysbisneksen asialla

Hallitus julkaisi (6.4.) sosiaali- ja terveysuudistuksen linjaukset. Keskusta sai maakuntahallinnon ja Kokoomus sai rahastusmahdollisuuden. Muu jäikin sitten taka-alalle. Hallitus teki merkittävän periaatteellisen linjauksen päättäessään, että julkinen toiminta joka kilpailee markkinoilla yksityisen toiminnan kanssa, tulee yhtiöittää. Esimerkiksi terveyskeskukset ja lastensuojelu tulee yhtiöittää. Suomessa on olemassa voittoa tavoittelemattomia yhtiöitä, mutta esimerkiksi terveyspalveluita tuottavat Attendo ja Terveystalo eivät ole sellaisia. Tulevaisuudessa olisi siis mahdollista tehdä entistä enemmän bisnestä ihmisten terveydellä ja avuntarpeella.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toimitusjohtaja Aki Linden toteaa Kauppalehden haastattelussa (7.4.), että ennaltaehkäisyä on vaikea rakentaa järjestelmään, joka kilpailee potilaista. Suunta on erittäin huolestuttava, sillä useat tutkimukset osoittavat, että ennaltaehkäiseviin palveluihin panostaminen vähentää yhteiskunnan kustannuksia ja edistää ihmisten hyvinvointia.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tulisi olla vahvassa julkisessa ohjauksessa, koska terveydenhuollon potilaan tai sosiaalihuollon asiakkaalla ei tulisi tehdä rahaa yhtiöiden ja yritysten johtajille. Kansalaiset kaipaavat laadukkaita ja oikea-aikaisia sosiaali- ja terveyspalveluita – palveluita, jotka kaventavat terveyseroja ja edistävät kaikkien, varallisuudesta riippumatta, hyvinvointia. Nämä tavoitteet jäivät bisneksen ja maakuntahallinnon jalkoihin.

Anette Karlsson, puheenjohtaja

Uudenmaan Demarinaiset