Ajankohtaista

Anette Karlsson: Homekouluista eroon puurakentamisella

Uudenmaan Demarinaisten puheenjohtaja Anette Karlsson kannustaa kuntapäättäjiä perehtymään puurakentamiseen ja harkitsemaan hirren käyttämistä julkisessa rakentamisessa. Suomen kouluissa ja päiväkodeissa altistuu joka päivä noin 260 000 lasta, nuorta ja aikuista huonon sisäilman aiheuttamille terveyshaitoille.

– Korjattavia kouluja löytyy lähes jokaisesta kunnasta. Se on suuri ongelma, joka on otettava vakavasti. Yhteiskunta maksaa noin 450 miljoonaa euroa vuodessa sisäilmaongelmien aiheuttamista terveyshaitoista, Karlsson korostaa.

Suomessa 30–40 vuotta vanhojen julkisten betonirakennusten rakentamisen taso on osoittautunut luokattoman huonoksi. Kunnissa on yleistä, että kouluihin tehdään pieniä näennäisiä korjauksia, joilla uskotellaan ongelmien korjaantuneen. Muutamassa vuodessa ongelmat palaavat.Esimerkiksi Porvoossa noin 1500 lasta on väistötiloissa. Tilanne ei ole mielekäs oppilaille eikä opettajille.

– Päätöksiä tehtäessä ei pitäisi tuijottaa vain rakennusaikaisia kustannuksia, vaan pitäisi ottaa huomioon rakennuksen elinkaaren aikaiset ylläpito- ja korjauskustannukset. Massiivipuinen hirsi imee kosteutta huoneilmasta ja luovuttaa sitä takaisin, kun huoneilma on liian kuiva. Lisäksi hirsiseinä vaimentaa melua, mikä lisää viihtyvyyttä. Puurakentaminen on ekologinen ja innovatiivinen vaihtoehto, jonka avulla homeongelmista voidaan päästä eroon.

Karlsson osallistui perjantaina 27.1. Finlands Svenska Lärarförbund ja YLE:n yhteiseen paneeliin Educa-messuilla.