Ajankohtaista

Canva – kuvankäsittelyohjelmalla vauhtia some-osaamiseen!

Canva -on helppo ja nopea ohjelma, jolla pystyy tekemään erilaisia somekuvia, mainoskuvia lehtiin, julisteita tai flaiereita vaalikampanjaan – vaihtoehtoja on monia. Näillä yksinkertaisilla ohjeilla opit tekemään itsellesi ja järjestöllesi näyttäviä kuvia, joita voi käyttää niin sosiaalisessa- , kuin painetussa mediassakin.

Miten aloitat?

Mene sivulle Canva.com ja luo itsellesi oma tunnus. Tunnuksen luomiseen tarvitset sähköpostin. Helposti voit kirjautua myös omilla Facebook -tai google-tunnuksilla.

Olemme luoneet myös Demarinaisten aktiiveille oman tilin. Mikäli haluat käyttää Demarinaisten yhteistä tiliä, laita viestiä osoitteeseen roosa.poyhonen@sdp.fi ja saat tilin käyttäjätunnukset.

Canvasta on kaksi käyttöversiota ilmainen ja Canva pro -jota voi kokeilla kuukauden ilmaiseksi. Ilmaisversiollakin pärjää ihan hyvin, mutta mikäli teet paljon kuvia erilaisiin julkaisuihin voi esimerkiksi vaalien aikaan pro -versiolle olla käyttöä. Pro -versio maksaa n.13 euroa kuukaudessa.

Luo itsellesi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään.

Aloita suunnittelu:

Esimerkkinä some -kuva: Valitse ”luo suunnittelumalli” kohdasta somekuva.

Canvan aloitussivu näyttää tältä.

Aloita suunnittelu:

Valitse joko valmiista suunnittelumalleista itsellesi mieleinen, ideoita on satoja ja näitä valmiita malleja voi muokata (vaihtaa kuvia, värejä ja tekstejä miten vain haluaa).

Vaihtoehtoisesti voit myös aloittaa täysin uuden mallin suunnittelun valitsemalla vasemmasta sivusta kohdan ”tausta” ja klikkaamalla sitä, voit valita taustalle pohjan, joko värin tai kuvion.

Kuvapankki kuvat ja tarrat

Taustan valinnan jälkeen, voit lisätä kuvaan symboleita tai kuvapankin kuvia, kun valitset vasemmasta palkista vaihtehdon ”elementit”. Canvassa on satoja kuvapankki-kuvia, joita voit käyttää ilmaiseksi, osa kuvista on kuitenkin maksullisia, joten tarkista kuvien kohdalla klikatessasi maksaako kuva vai ei. Maksulliset kuvat maksavat 0,5-1,5 euroa.

Kuvapankkikuvien aiheita voi etsiä, kun kirjoittaa hakuvalikkoon haluamansa kuvan aiheen. Klikkaamalla kuvaa, se siirtyy automaattisesti somekuvaasi ja voit hiiren avulla siirrellä kuvaa tai suurentaa ja pienentää sitä, miten haluat. Jos haluat poistaa lisäämäsi kuvan klikkaa kuvaa ja paina näppäimistöltäsi ”delete” nappulaa samalla tavoin, kun poistaisit tekstiä kirjoittaessa.

Kuvien lisäksi sinulla on mahdollista myös lisätä kuvaan tarroja, kirjoittamalla hakuvalikkoon esimerkiksi ”kukka” tarjoaa ohjelma erilaisia tarroja, joita voi lisätä somekuvaan. Tarroja voi lisätä ja suurentaa samoilla periaatteilla kuin kuvien kanssa.

Muodot ja muut elementit

Kuvien lisäksi voit lisätä kuvaasi erilaisia muotoja esimerkiksi tekstiosuuksia varten. Voit valita erilaisia muotoja neliöstä suorakaiteeseen ja ympyrään. Myös näitäkin muotoja voi suurentaa tai pienentää. Lisäksi voit vaihtaa muodon väriä ylälaidasta. Mikäli paletin väreistä mikään ei sovi kuvaan, voit valita uuden värin klikkaamalla sateenkaaren -väristä kuvaketta, missä komentona on ”luo uusi väri”.

Oikeasta yläreunasta voit säätää elementtien läpinäkyvyyttä.

Oman kuvan lataukset

Oman kuvan lataaminen Canvaan on helppoa! Valitse vasemmasta palkista kohta ”lataukset”. Klikkaa kohtaa ”lataa kuva tai video”, voit sitten etsiä kuvan omalta tietokoneeltasi. Kuva latautuu, kun olet valinnut omista tiedostoista kuvan. Oman kuvasi voit lisätä ja muotoilla sitä samalla tavoin, kuin Canvan kuvapankin kuvista. Omien kuvien lisäksi on hyvä ladata valmiiksi esimerkiksi SDP:n ja Demarinaisten logot.

Mikäli itseltä eikä Canvan kuvapankista löydy sopivaa kuvaa, hyviä kuvia löytyy myös SDP:n kuvapankista.

Lisää somekuvaan tekstiä:

Somekuvassa on myös tärkeää tekstin lisääminen. Valitse vasemmasta palkista ”teksti” ja voit sitten valita, millaisen tekstin haluat kuvaan.  Esimerkiksi ”Valitse otsikko” -kohdasta otsikko siirtyy kuvaan. Voit suurentaa ja pienentää tekstiä, vaihtaa fonttia tai tekstin väriä, miten haluat.

Kuvan lataaminen

Kun kuva on valmis, valitse oikeasta yläkulmasta kohta ”julkaise” ja alavalikosta kohta ”lataa”. Jos käytät kuvaa sosiaalisessa mediassa, valitse ohjelman tarjoama png -muoto. Jos käytät kuvaa esimerkiksi lehtimainoksessa tai tulosteena valitse PDF -muoto. Kun olet valinnut oikean tulostusmuodon, paina lataa ja kuva latautuu omalle tietokoneellesi. Nyt voi käyttää kuvaa haluamallasi tavalla.

Kuvasuunnittelu on helppoa, mutta harjoittelu tekee mestarin! Kun kampanjointi menee entistä enemmän someen, kannattaa kuitenkin kuvankäsittely ja somekuvien tekeminen ottaa haltuun!