Ajankohtaista

Demarinaiset Brysselissä

Demarinaisten liittohallituksen kesäkuun kokous pidettiin tällä kertaa Euroopan sydämessä Brysselissä. Tämän upean mahdollisuuden saimme oman meppimme Liisa Jaakonsaaren kutsumana. Matkalla mukana oli 21 vahvaa ja aktiivista demarinaista ympäri Suomea.

Meillä oli ohjelmassa EU-parlamenttiin tutustuminen,  Liisa Jaakonsaari ja parlamentin suomalainen tiedottaja luennoivat meille EU:n alkuhistoriasta, sen jäsenvaltioiden mukaantulosta ja  muodostumisesta tähän päivään, EU:n perusarvoista, jotka jokaisen on varmasti hyvä palauttaa mieliin.

Kuinka tärkeää meille jokaiselle on itseasiassa äänestää ja vaikuttaa Euroopan Unionissa. Asia, jonka moni varmasti jättää taka-alalle ajatuksella että; ”eihän siellä kuitenkaan voi mihinkään vaikuttaa”. Ei voi, jos jättää äänestämättä, näin se on todettava.

IMG_6112

Toinen hyvin vaikuttava tapaaminen oli suomalaisen kampanjapäällikkö Matilda Flemmingin kanssa, joka työskentelee European Women´s Lobby-organisaatiossa. Hän kertoi naisten ja tyttöjen asemasta yleensä Euroopassa, naisista, lapsista pakolaisina ja maahanmuuttajina. Organisaation tavoitteista parantaa ja lisätä naisten asemaa päätöksenteossa, naisten riippumattomuutta taloudellisissa kysymyksissä sekä vähentää naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa. Organisaatio on ollut toiminnassa jo 25 vuotta ja edelleen nämä samat asiat,tavoitteet  ovat osa tätä arkipäivää, jossa itse elämme. Itselleni oli hyvin suuri yllätys ja pettymys samalla, että myös EU:n sisällä kiistellään ja ollaan eri mieltä naisten tasavertaisesta ja tasa-arvoisesta asemasta yhteiskunnassa miesten rinnalla. On hyvin mielenkiintoista miettiä, mikä pelko tai muu syy on taustalla ajatuksesta siitä, että naiset olisivat kaikkialla Euroopan Unionissa tasavertaisia ja tasa-arvoisia miesten kanssa?

Viimeinen, mutta ei suinkaan vähäisin tapaaminen oli UN Women edustajan saksalaisen Dagmar Schumacherin kanssa. UN Women on YK:n alainen organisaatio, joka toiminnallaan pyrkii edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoisuutta ja myös naisten aseman parantamista. UN Women kampanja ”HeForShe” on kampanja, jolla pyritään sukupuolten tasavertaiseen kohtaamiseen ja kohteluun, myös työelämässä. Kampanjassa on mukana useita valtioita, yrityksiä ja valtionpäämiehiä, jotka ovat lupautuneet toimimaan kampanjan tavoitteiden saavuttamisessa.

Jälleen kerran itse jäin miettimään naisten todellista tasa-arvoa yhteiskunnassa. Siitä puhutaan hyvin mielellään, että meillä on asiat hyvin ja tasa-arvo sekä tasavertaisuus ovat arkipäivää, mutta kyllä on hyvä kriittisesti tarkastella myös Suomen tilannetta tämän päivän arjessa. Lasikattoja on särkemättä meilläkin ja siinä on tekemistä vielä pitkäksi aikaa, että voidaan sanoa niiden olevan poissa. Löytyisikö meilläkin esimerkiksi paikallisia yrityksiä, kansallisista puhumattakaan, jotka lähtisivät mukaan HeFor She-kampanjaan?

Demarinaisten kokouksessa keskustelua herättivät tämän hetkinen poliittinen jokseenkin epävakaa tilanne Euroopassa. Miten ja miksi siihen on ajauduttu ja mitkä ovat asioita, joilla tälläisestä epävakaasta huolta herättävästä ilmapiiristä päästäisiin pois?Tällä hetkellä tuntuu, että linja-ajatteluna on toiminnan polarisoituminen, ääripäiden toiminta, joiden keskusteluyhteys siinä välimaastossa tuntuu kadonneen jonnekin matkalle.

IMG_6113

Missä ovat ne sosiaalidemokraattiset perusarvot, solidaarisuus, joihin ihmiset voivat huolimatta taustastaan  tukeutua ja jotka kantavat ihmisiä eteenpäin, positiiviseen ajatteluun ja toimintaan?

Me,  jotka edustamme ja seisomme sosiaalidemokraattisten arvojen takana tulisi voimakkaammin tuoda esille niitä perusarvoja joihin uskomme ja joiden pohjalta toimimme. Muutos lähtee meistä itsestämme, minusta.

Teksti: Mari Ruuskanen.