Ajankohtaista

Orpon ja Purran oikeistohallituksen ajama Ruanda-malli murtaa ihmisoikeuksia ja kansainvälistä oikeutta 

Orpon hallituksen avaintavoitteissa EU:n strategiseen agendaan ja komission tulevaan ohjelmaan vaikuttamisessa on kirjaus turvapaikkaprosessin ulkoistamisesta, jolloin turvapaikkaprosessi ja kansainvälisen suojelun tarjoaminen toteutetaan kolmansissa maissa. Hallituksen ajamassa Ruanda-mallissa turvapaikanhakijat siirrettäisiin kolmanteen maahan.  Mikäli turvapaikkahakemus hyväksytään, turvapaikka tarjotaan tästä maasta.  Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan turvapaikkahakuprosessin ulkoistamisesta, sillä se rikkoo YK:n pakolais- ja ihmisoikeussopimuksia, EU:n lainsäädäntöä ja Suomen perustuslain antamaa turvaa. Näiden sopimusten ja velvoitteiden mukaan turvapaikkahakemukset tulee käsitellä siinä maassa, johon hakemus on jätetty.  

“Orpon hallituksen ajama Ruanda-malli on moraalinen haaksirikko.  Se vaarantaa turvapaikanhakijan oikeuden ihmisoikeuksia kunnioittavaan turvapaikkamenettelyyn ja oikeusturvan toteutumisen niin, ettei kolmas maa riko palautuskieltoa. Emme voisi millään tavoin taata hakemuksen lainmukaista käsittelyä emmekä estää sitä, että hakija palautettaisiin siihen maahan, josta on paennut”, painottaa Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.  

Paljon keskusteluissa olleen tavoitteen taustalla on monien eteläisten EU-maiden tilanne, joissa turvapaikanhakijoiden määrän on kasvanut.  Useampi EU-maa, kuten Tanska, Saksa, Itävalta ja Italia ovat selvittäneet erilaisia malleja, joilla turvapaikanhakijoita siirrettäisiin kolmansien matalamman elintason maihin. Kaikissa näissä maissa äärioikeiston suosio on myös noussut, mikä näyttäytyy turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksien rajaamisena.   

“EU:n pitää pakolaispolitiikassaan pyrkiä kunnioittavaan yhteistyöhön, joka noudattaa ihmisoikeuksia ja kansainvälisiä sopimuksia. Demarinaisten puheenjohtajana peräänkuulutan toisella kierroksella olevien presidentinvaaliehdokkaiden Alexander Stubbin ja Pekka Haaviston näkemyksiä Orpon hallituksen ajamasta Ruanda-mallista”, kysyy Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.  

Lisätietoja:       

Tytti Tuppurainen       

Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja  

[email protected]