Ajankohtaista

Demarinaiset vaativat Sipilän hallitukselta: Turvaa- ei epävarmuutta työelämään!

Mikään ei näytä riittävän, kun Sipilän hallitus eriarvostaa työntekijöitä työlain muutoksin. Pahoja leikkauksia ja kipeitä ratkaisuja on tehty alkuvuodesta 2016 lähtien:

 

Kilpailukykysopimus rokottaa työntekijöiden työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja ja samaan tahtiin se helpottaa työnantajien osuutta. Julkisten sektorin lomarahat pienenevät 30 prosenttia, vuosittainen työaika pitenee keskimäärin 24 tuntia ansiotasoa muuttamatta, koeaikaa venytettiin neljästä kuukaudesta puoleen vuoteen ja takaisinottovelvoitetta lyhennettiin yhdeksästä kuukaudesta neljään.

 

Demarinaiset muistuttavat, että maksajina joka kerta ovat olleet palkansaajat, kaikkein heikoimmassa asemassa olevat, työttömät ja erityisesti naiset.

 

Seuraava työlain pahennus oli työttömiä koskeva ”Aktiivimalli”. Se jyrättiin vastustuksesta huolimatta vaillinaisena läpi. Vain yksi kymmenestä työttömästä pystyi toteuttamaan mallia ensimmäisen jakson aikana. Työttömiin kohdistettu malli aktivoinnin sijaan vain turhautti.

 

Nyt hallitus horjuttaa työntekijöiden yhdenvertaisuutta. Demarinaisille ei käy, että yrityksen koko määrittelisi millainen on irtisanomissuoja. Pienyrityksissä, jonka kokoa vielä säädetään, työnantajan antamiin irtisanomisiin ei tarvittaisi erityistä syytä. Lisäksi työntekijä, joka menettäisi työpaikkansa henkilöperusteisesta syystä, saisi vielä hallitukselta rangaistuksena karenssia 60-90 päivää.

 

– Työsuojan heikentäminen on vastuutonta ja luo epävakautta työmarkkinoille. Eriarvoistavat lait heikentävät Suomen taloudellista ketteryyttä ja kilpailukykyä. Tasa-arvoiset ja reilut työmarkkinat lisäävät luottamusta palkansaajien- ja maksajien välillä ja se on hyödyksi koko maalle, painottaa Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen.

 

Demarinaisten hallitus 2.10.18