Ajankohtaista

Demarinaiset vaativat suunnanmuutosta Sipilän hallituksen politiikkaan: Eriarvoisuutta lisäävä politiikka on kestämätöntä

”Tule hyvä kakku, älä tule paha kakku.” Sipilän hallitus on leiponut sellaisen budjettikakun, että jauhot tarttuvat matalapalkkaisen naisen kurkkuun. Omilleen Sipilän hallitus jakaa hyvää yli ämpärin. Yrittäjävähennys, metsälahjavähennys ja perintöverokevennys hyödyttävät kaikkein hyväosaisimpia.

Hallituksen veropolitiikka tukee nykyisiä yrityksiä ja niiden omistajia runsaskätisesti. Veroedut, -kannustimet ja yritystuet on pidetty ennallaan tai niitä on jopa parannettu. Uusi eniten tulohaitarin yläpäätä edustavia yrittäjiä hyödyttävä yrittäjävähennys on päätös jättää keräämättä veroja, sillä jatkossa ”apteekkareiden ja asianajajien” tuloista viisi prosenttia on verovapaata.

Metsälahjavähennyksellä yli 30 000 euron metsätiloja omistavat vanhemmat voivat luovuttaa metsätilojaan lapsille perintöveroja välttääkseen. Puuta on tänä ja viime vuonna kaadettu niin reippaasti, että hyvä kun on mahtunut marjoja poimimaan. Puukauppa sujuu ilmeisen vilkkaasti ilman lahjavähennystäkin.

Opiskelijoilta, eläkeläisiltä, työttömiltä ja pienituloisilta on vaadittu kymmenien miljoonien uhrauksia ja työelämän kurjistumista velkaantumisen nujertamiseksi. Velkaantuminen kuitenkin kiihtyy, koska Sipilän hallitus jakaa euromiljoonat eturyhmilleen eikä säästöä synny, saati uusia työpaikkoja. Demarinaiset kiinnittävät huomiota siihen, että KIKY:n osalta on hallituksen toimilla turmeltu yhdessä neuvotellun sopimuksen aikaansaama luottamus. Budjetin verolinjaukset eivät tue talouskasvua tai yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta, vaan suurimman hyödyn keräävät suurituloiset.

Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen vaatii hallitukselta välitöntä kurssinmuutosta talouspolitiikkaan. KIKY-sopimuksen aiheuttamat vauriot on korjattava. Veronkevennykset on kohdistettava pieni- ja keskituloisille. Naisten työmarkkina-asemaa on parannettava. Kuntatyöntekijöiden heikentynyt ostovoima on kompensoitava.

–          Yhteiskuntarauhan, hyvinvoinnin ja turvallisuuden takaamiseksi Sipilän hallituksen on uskallettava puuttua syvenevään eriarvoistumiseen ja tuloerojen kasvuun. Johtajien ylisuuriin palkankorotuksiin ja hyvän miehen lisiin on saatava kohtuuden nimissä suunnanmuutos. Naisten ja miesten perusteettomat tuloerot on poistettava ja samapalkkaisuus otettava vihdoin määrätietoisesti tavoitteeksi, vaatii Tuppurainen.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on sukupuoleen perustuvia sortavia rakenteita ja tekijöitä. Julkifeministisenä puolueena SDP haluaa jakamattoman ihmisarvon pohjalta rakentaa tasa-arvoista yhteiskuntaa. Jokaisella naisella tulisi olla rohkeutta ottaa tilansa, sillä valta otetaan, sitä ei anneta. Kaikilla naisilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta torjua tytöttelyä ja häirintää ja tätä kokemusta ei pidä kenenkään vähätellä. Demarinaiset vaativat puolueelta esimerkillisyyttä suhteessa muuhun yhteiskuntaan.

–          Puolueessa, puolueen tilaisuuksissa, SDP:n kaikilla tasoilla pitää olla nollatoleranssi tytöttelylle ja pojittelulle, alistamiselle ja häirinnälle. Hyvä käytös toisiamme kohtaan on kestävä perusta yhteistyölle. Demarinaisten tehtävänä on luoda rohkeutta naisiin – heille voimaa olla oma itsensä, summaa puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen.