Demarinaisten 17. liittokokouksen sisäpoliittinen julkilausuma: Tasa-arvoinen työelämä on naisen arjen perusta
Demarinaiset haluavat edistää työelämän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, millä on merkittävä vaikutus naisten arkeen, kouluttautumiseen työuran aikana, palkkaukseen, toivotun lapsiluvun saavuttamiseen sekä perhe- ja työelämän yhteensovittamiseen. Oikeistohallituksen ajamien uudistusten myötä naisten asema työmarkkinoilla ja mahdollisuus edetä urallaan heikkenee sekä jopa työelämässä pysyminen vaarantuu. Demarinaiset ovat huolissaan tehtyjen muutosten vaikutuksista myös pien-, mikro- ja yksinyrittäjiin.
Raskaussyrjinnän vaara kasvaa Orpon ja Purran hallituksen helpottaessa irtisanomista ja määräaikaisten sopimusten tekemistä ilman perusteita. Nuoret naiset joutuvat usein tekemään töitä määräaikaisissa työsuhteissa, joita myös epäoikeudenmukaisesti ja perusteettomasti ketjutetaan. Erityisesti palvelu- sekä sosiaali- ja terveysaloilla on määräaikaisia työsuhteita enemmän kuin vakituisia. Nämä jo itsessään vaikeuttavat naisten työuralla etenemistä ja lisäävät toimeentulon epävarmuutta ja työuupumisriskiä. Hallituksen päätökset lakko-oikeuden rajaamisesta ja valmistelussa oleva esitys palkattomasta ensimmäisestä sairaslomapäivästä ovat suoria heikennyksiä naisvaltaisille aloille.
Demarinaiset haluavat palauttaa vuorotteluvapaan ja aikuiskoulutustuen, jotka oikeistohallitus lakkautti. Perusteena oli hallitusohjelman laskelmissa arvioitu määrä ihmisistä, jotka palaavat työmarkkinoille tämän heikennyksen myötä. Laskelmat eivät kuitenkaan ota huomioon aikuiskoulutustuen hyötyjä pidemmistä työurista, kasvaneesta osaamistasosta tai työssäjaksamisesta. Tuki on mahdollistanut naisille kouluttautumisen uudelle alalle, työuran aikaisen etenemisen työpaikasta toiseen tai vaativimpiin tehtäviin. Tuen poisto tulee näkymään työmarkkinoilla osaamisen murenemisena.
Vuorotteluvapaan ja aikuiskoulutustuen leikkauksissa ei nähdä työllistymisnäkökulmia, kun puhutaan vain säästöistä. Vuorotteluvapaa on ollut naisille mahdollisuus saada joustoa työuran aikana eri elämänvaiheissa. Monelle vaikeasti työllistyvälle vuorotteluvapaan sijaisuus on ollut hyvä väylä työelämään.
Lisäksi huhtikuun alussa on tullut voimaan Orpon ja Purran oikeistohallituksen päätös työttömyysturvan suojaosan poistamisesta. Monelle naiselle tämä suojaosa on tarkoittanut mahdollisuutta tehdä keikkatyötä esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla.
Hyvinvointialueet kärsivät hallituksen tekemistä rahoituksen leikkauksista, liian kireästä sopeutusaikataulusta ja työelämän heikennyksistä. Demarinaiset ovat erittäin huolissaan sote-työpaikkojen tavoitettavuudesta etäisyyksien kasvaessa ja siitä, mistä hyvinvointialueille saadaan osaavaa henkilökuntaa. Osaavan työvoiman saatavuus on ratkaisevaa, jotta kansalaisille voidaan tuottaa tarvittavat palvelut.
Maailmanpankin tämän vuoden Women, Business, and the Law-raportti paljastaa huolestuttavan totuuden, kuinka työelämän tasa-arvo ei toteudu tällä hetkellä missään maailmalla. Naisilla on työelämässä vain kaksi kolmasosaa miesten oikeuksista ja naisen palkka on edelleen alhaisempi verrattuna miehen palkkaan. Suomessa palkkaero miesten ja naisten välillä on noin 16 %. Orpon ja Purran oikeistohallituksen esittämä palkkakuoppalaki on vahingollinen kaikille työntekijöille ja uuden lain myötä tätä palkkaeroa sukupuolten välillä olisi käytännössä mahdotonta kuroa umpeen. Erityisen haitallinen se on naisvaltaisten alojen palkkakehitykseen, kuten esimerkiksi hoito- ja hoivahenkilöstön, opettajien, varhaiskasvatusalan ja kaupan- sekä matkailu- ja ravintola-alanpalkkoihin. Nämä alat ovat viimeisillä työehtosopimuskierroksilla pyrkineet nousemaan palkkakuopasta hakemalla työehtosopimusratkaisuja, jotka ylittäisivät tasoltaan yleisen palkkakehityksen.
Demarinaiset vaativat työssäkäyvien eläkeläisten verotuksen kohtuullistamista, jotta työnteko olisi kannustavaa ja kannattavaa myös eläkkeellä. Ikäsyrjintä on edelleen suuri ongelma työelämässä ja rekrytoinnissa. Anonyymi rekrytointi ja muita ikäsyrjintää ehkäiseviä käytäntöjä on otettava käyttöön jokaisella työpaikalla.
Sosialidemokraattiset Naiset vaativat, että työelämän tulee mukautua ihmisten arjen tarpeisiin. Työn tulee taata toimeentulo ja inhimillinen elämä; työntekijät yksin eivät voi joustaa. Vaadimme hallitusta perumaan jo tehdyt leikkaukset ja suunnitelmat työelämän heikentämisestä. Tasa-arvoinen työelämä on jokaisen naisen arjen perusta, jolloin jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet työllistyä, yrittää, edistyä urallaan ja jaksaa työelämässä.
Lisätietoja:
Noora Kettunen, toiminnanjohtaja
p. 045 3528 007