Ajankohtaista

Demarinaisten hallitus: Musta syyskuu- Hallituspuolueet eivät välitä naisten oikeuksista äynän pätkää

Kannanotto

22.9.2018

Istuvan hallituksen tasa-arvo politiikalla ei ole juuri voinut juhlia kuluvan hallituskauden aikana. Kerta toisensa jälkeen olemme saaneet kuulla, miten hallituksen leikkaukset muun muassa sosiaalietuuksista ja päivähoidosta ovat vaikuttaneet etenkin naisiin ja naisten toimeentuloon. Syyskuussa julkaistussa ”Tasa-arvoa talousarvioon- selvityksessä” todettiin, että miehet ovat hyötyneet hallituksen toiminnasta laskennallisesti enemmän.

 

Viime perjantaina tasa-arvo ja ihmisoikeuskeskustelu koki todellisen pohjanoteerauksen, kun ulkoministeri Timo Soini lunasti eduskunnan luottamuksen häntä koskevassa luottamusäänestyksessä.

 

”On kestämätöntä, että nykypäivän politiikassa valtapoliittiset intressit menevät ihmisoikeuksien edelle. Luottamusäänestyksessä kyse oli yksittäisen ministerin toiminnasta, tässä tapauksessa ulkoministerin, joka käytöksellään on hämärtänyt Suomen ulkopolitiikan linjaa. Kyse on vakavasta asiasta, sillä ihmisoikeuskysymyksissä Suomen linjassa ei pitäisi olla epäselvyyksiä.” kommentoi Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

 

”Antamalla Soinille luottamuksen hallituspuolueet Keskusta ja Kokoomus siunasivat Soinin toiminnan ja hänen omien vanhoillisten näkemyksiensä tuomisen osaksi Suomen ulkopolitiikkaa. Äänestystulos oli ennen kaikkea iso pettymys siitä syystä, että myös Soinia kritisoineet ja ihmisoikeuksia puolustaneet äänestivät luottamuksen puolesta. On valittaen todettava, että moraalinen ryhti on kadoksissa myös Suomessa, juuri näinä aikoina, kun sitä globaalin konservatismin nousun vuoksi tarvittaisiin enemmän kuin koskaan.” Demarinaiset toteavat.

 

Kyse on ihmisoikeuksista, Suomen kansainvälisestä maineesta ja julkisuuskuvasta. Pian alkavassa YK:n yleiskokouksessa ulkoministeri edustaa Suomea, ja näillä näkymin istuvalla ulkoministerillä ei ole aikomustakaan muuttaa linjaansa koskien tyttöjen ja naisten oikeuksia. Entäpä jos Soinilta kysytään kantaa naisten oikeudesta omaan kehoonsa? Hallituspuolueet ovat nyt antaneet luottamuslauseen Soinille jatkossakin kertoa oma vakaumuksensa. Suomen asema tasa-arvon mallimaana on jälleen saanut ison kolhun, jonka korjaaminen vaatii määrätietoisia toimia.

 

Äänestystuloksesta voi päätellä, että hallitukselle, etenkin Kokoomukselle ja Keskustalle, naisten oikeudet ovat vain tilannekohtainen asia. Juhlapuheissa on hienoa puhua tasa-arvosta, mutta tarvittaessa se saa väistyä. Naisten asemaa ja yksilön vapautta ei ajeta italialaisilla lakoilla, vaan linjakkaalla päätöksenteolla.

 

”Ihmisarvo on jakamaton, ja se on kaiken perusta. Tähän kivijalkaan rakentuvat myös sosialidemokraattiset arvot. Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia. On hälyttävää, että ihmisoikeusien kustannuksella pelataan häikäilemätöntä poliittista valtapeliä nykypäivän Suomessa”, Tuppurainen summaa.

 

Demarinaisten hallitus

Lisätietoja:

Tytti Tuppurainen, Kansanedustaja sd, Demarinaisten puheenjohtaja

[email protected]
www.tytti.info
www.facebook.com/tyttituppurainen

https://twitter.com/TyttiTup