Demarinaisten vieraskynässä Johan Kvarnström: Nyt riittää! Yhtään synnytysosastoa ei saa enää sulkea säästösyistä
Aikoinaan sekä vastasyntyneiden että synnyttäjien kuolleisuus oli verrattain korkeaa. Ajan myötä synnytykset tulivat turvallisemmiksi ja kuolleisuus laski. Lääketieteellinen kehitys eteni. Sairaalat kehittyivät ja potilasturvallisuus parani. Synnytysosastojen keskittäminen oli osa tätä kehitystä, mutta myöhemmin keskittäminen on jatkunut aivan eri syystä. Keskittämistä on jatkettu taloudellisten säästöjen takia. Synnytysosastojen määrä Suomessa on puolittunut oman elämäni aikana. Se on valtava muutos, joka on johtanut siihen, että sairaaloiden ulkopuolella tapahtuvien synnytysten määrä on kasvanut voimakkaasti.
Synnytysosastojen jatkuva keskittäminen potilasturvallisuuden nimissä ei ole enää uskottava peruste. Nykyään pienemmät yksiköt eivät ole erityisen pieniä eivätkä epäturvallisia. Sen sijaan pidentyneet matkat synnytyssairaaloihin muodostavat riskin itsessään ja vaarantavat potilasturvallisuuden. Synnyttäminen autossa ei ole turvallisempaa kuin keskikokoisessa sairaalassa, eikä ambulanssissa synnyttäminen ole kenenkään toive.
Viimeisin esimerkki keskittämisestä on Lohjan sairaalan synnytysosasto. HUS:in hallitus teki maanantaina 6. toukokuuta surullisen päätöksen sulkea tämä suosittu ja paljon kiitosta saanut osasto, ennen kaikkea säästötoimenpiteenä. Oli jo aiemmin selvää, että synnytysosasto olisi suljettu kesäajaksi virkamiespäätöksellä, mitä perusteltiin anestesiologien puutteella. Sairaalassa toimiva ylilääkäri kuitenkin totesi (vastranyland.fi 3.5.2024), että synnytysosasto olisi ollut mahdollista pitää avoinna kesälläkin.
Terveydenhuollon alirahoitus ja erikoistuneen työvoiman puute ovat aitoja ongelmia. SDP haluaa korjata molemmat asiat. Mutta vaikka rahoitusta ei lisättäisi ja työvoimapula ei hellittäisi, niin synnytysosastoja tulisi suojella. Ne pitää asettaa etusijalle, eikä niiden määrää saa enää vähentää yhtään.
Kun synnytysosastoja suljetaan, paine jäljelle jäävissä yksiköissä kasvaa. Työntekijöiden paine ja stressi pahenevat entisestään. Henkilöstöpula lisääntyy. Työssä olevien kätilöiden kokonaismäärä mahdollisesti vähenee. Kaikki Lohjalta irtisanotut eivät nimittäin siirry töihin Espooseen tai Helsinkiin. Eivät kaikki vuonna 2009 suljetun Tammisaaren synnytysosaston kätilötkään siirtyneet lakkautuksen jälkeen muihin HUS-yksiköihin.
Ongelmana on, että jokaista yksittäistä sulkemista käsitellään liikaa sitä koskevan alueen näkökulmasta. Mutta liian harvoin keskustellaan suuresta kuvasta ja siitä kehityksestä, joka on tapahtunut pidemmän ajan kuluessa koko Suomessa. Siksi jätin keväällä eduskunnassa aloitteen synnytysosastojen tulevaisuudesta. En ole saanut puhemieheltä vastausta, otetaanko aloite käsittelyyn täysistunnossa. Joka tapauksessa asialle täytyy antaa kaikki tämä huomio, jonka se aidosti ansaitsee. Kyse on loppujen lopuksi elämän tärkeimmästä asiasta.
Meidän on yli puoluerajojen sovittava yhdessä siitä, että kaikki vielä jäljellä olevat synnytysosastot suojataan siihen asti, kunnes synnytysten määrä joko laskee hyvin alhaiselle tasolle tai jos henkilöstöpulaa ei pystytä ratkaisemaan. Tilanne ei ollut tällainen Lohjalla, HUS-alueen ainoassa synnytysyksikössä, jolla oli vauvamyönteinen-sertifikaatti. Mitä yksikkö sai kiitokseksi hyvästä työstä imetyksen neuvonnassa ja synnytyspelkojen ehkäisyssä? Se lakkautetaan.
Synnytysosastojen keskittäminen on jo mennyt liian pitkälle. Ehkä vahinkoa ei voi korjata, mutta meidän on nyt varmistettava, että keskittäminen loppuu tähän.
Kuten sanotaan: jos miehet synnyttäisivät, jokaisessa kylässä olisi synnytysosasto.
Johan Kvarnström
Kansanedustaja (SDP)
Raasepori
Vieraskynä on Demarinaisten kiertävä blogipalsta, jossa julkaistaan Demarinaisten ja Suomen Sosialidemokraattisen puolueen luottamushenkilöiden ja toimijoiden kirjoituksia. Tekstit ovat vieraiden itsensä kirjoittamia ja edustavat heidän omia näkemyksiään.