
Demarinaisten vieraskynässä Kimmo Kiljunen: Mitä on arvopohjainen realismi?
Arvopohjaisen realismin käsite on noussut julkiseen keskusteluun Alexander Stubbin tasavallan presidentiksi valinnan myötä. Siirtymää entisestä uudenlaiseen presidentti evästi sanoilla: ”Elämme uutta aikakautta. Siirrymme aktiivisesta vakauspolitiikasta kohti arvopohjaista realismia.”
Tasavallan presidentin toteamus herätti kysymyksen, vaihtuuko presidentti Niinistön ulkopoliittinen linja kokonaan uudenlaiseksi politiikaksi vai onko kyse vain terminologiasta?
Arvopohjainen realismi vaikuttaa kiintoisalta käsitteeltä; sillä presidentti Stubb kytkee itsensä reaalipolitiikkojen pitkään ketjuun hyväksyen samalla aikaisemman doktriinin ihmisoikeusperustaisesta ulkopolitiikasta.
Tarkemmin ajateltuna, kukapa ei olisi arvopohjainen realisti. Meillä on ihanteita ja arvoja, joiden puolesta elää ja ponnistaa. Kukapa ei myöntäisi oikeaksi J.K. Paasikiven muistomerkin kiveen lähtemättömästi hakattua mottoa: ”Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen”.
Ulkoministeri Elina Valtonen täydensi presidentti Stubbin lausumaa arvopohjaisesta realismista sanoen: ”Me emme tiedä mihin maailma on menossa, mutta me tiedämme, mihin haluaisimme sen menevän.”
Kuka ja millainen sitten on arvopohjainen realisti? Kyynikko leimaisi hänet hihhuliksi, jolla on jalat maassa. Kirjaviisaalle hän on idealisti, joka tunnistaa tosiasiat. Ulkopoliittisena toimijana hän nojaa universaaleihin arvoihin kovassa maailmassa. Valtiomiehenä arvopohjainen realisti puolustaa kansakunnan eksistenssiä valtapoliittisessa väännössä.
Mitä uusi ulkopoliittinen mantramme tarkoittaa – koskeeko se kaikkia ja tarkoittaa kaikkea vai ei oikein mitään?
Periaatteessa kaikki kansainvälisen politiikan toimijat voivat vakuuttaa olevansa arvopohjaisia realisteja, olipa kyseessä julkein tyranni tai valistunein päämies. Niin likaiset temput kuin jaloimmat teot voidaan perustella arvopohjaisesti, kun tarkoitus pyhittää keinot. Maailman historiassa jesuiittamoraali on ollut hallitseva vallankäytön etiikka: pahat teot perustellaan hyvällä tahdolla.
Ulkopolitiikassa arvopohjainen realismi näyttäytyy pragmaattisena toimintana, joka kunnioittaa yleviä arvoja ajettaessa kapeita omia etuja. Viime kädessä arvojen värillä ei ole niin väliä, kunhan intressit ja valta-asema varmistetaan.
Ongelmia syntyy, jos arvot ja toteutettu politiikka ovat vastakkain. Sanomme yhtä, teemme toista. Presidentti Stubb pyrki ylittämään tämän uskottavuuskuilun tarkentaessaan arvopohjaisen realismin käsitettä: ”Määrittelen arvopohjaisen realismin kokoelmana universaaleja, vapaudesta, perusoikeuksista ja kansainvälisistä säännöistä nousevia arvoja, jotka huomioivat globaalin monimuotoisuuden, kansallisvaltioiden, alueiden ja kulttuurin sekä historian realiteetit.”
Ei ihme, että presidentti näkee ristiriidan, onhan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa jatkuvasti punnittava arvoja, realismia ja intressejä. Esimerkiksi myymmekö aseita autoritääriseen maahan, joka taistelee terrorismia vastaan? Ostammeko aseita mailta, joiden politiikka ei vastaa arvojamme tai miten kohdennamme kehitysapumme?
Listaa voi jatkaa: Arvona on vapaakauppa, käytännön politiikka on protektionismia. Kumppanilta toivomme ihmisoikeussopimusten kunnioittamista, vastustajan tuomitsemme ihmisoikeusrikoksista. Liittolaisen preventiivinen offensiivi näyttäytyy vastapuolen tekemänä brutaalina hyökkäyksenä.
Onko ristiriitatilanteessa pääpaino arvoilla vai reaalipolitiikalla ja kumpi määrää, hyvä tahto vai valtaintressit?
Sivistyssanakirjan mukaan doktriini määrittelee valtion harjoittaman politiikan keskeisen sisällön ja toimintatavan. Perinteisesti ulkopoliittiset doktriinit ovat pelkistettyjä kiteytyksiä halutusta politiikasta. Sellaisia kuin hyvät naapuruussuhteet, aktiivinen rauhantahtoinen puolueettomuuspolitiikka, reunavaltiopolitiikka, rauhanomainen rinnakkaiselo, Amerikka ensin, ihmisoikeusperusteinen ulkopolitiikka tai aktiivinen vakauspolitiikkaa. Nämä kertovat olennaisimman harjoitettavan politiikan tavoitteesta tai toimintatavasta.
Aika näyttää, mikä suomalaisen arvopohjaisen realismin konkreettinen sisältö on. Tärkeintä lienee, että voimme kehittää sitä yhdessä kansakunnan kokonaisetu huomioiden.
Kimmo Kiljunen
SDP:n kansanedustaja
Vieraskynä on Demarinaisten kiertävä blogipalsta, jossa julkaistaan Demarinaisten ja Suomen Sosialidemokraattisen puolueen luottamushenkilöiden ja toimijoiden kirjoituksia. Tekstit ovat vieraiden itsensä kirjoittamia ja edustavat heidän omia näkemyksiään.