Demarinaisten vieraskynässä Miapetra Kumpula-Natri: Viisaita naisia vuorella
Onko meillä varaa jättää kokeneet pois pelistä? Suomen ekonomien tuoreen tutkimuksen mukaan merkittävä osa yli 55-vuotiaista on kokenut ikäsyrjintää työnhaussa. Insinööriliiton jäsenilleen kesällä tekemässä kyselyssä yli 50-vuotiaista työttömistä 86 prosenttia kertoo kohdanneensa ikäsyrjintää työnhaussa.
Tekniikan akateemisten kyselyn mukaan tekniikan alan ammattilaisista vain joka kolmas yli 50-vuotias uskoo työllistyvänsä osaamistaan vastaaviin tehtäviin, mikäli jää työttömäksi.
Erityisesti naisilla ja johtotehtävissä olevilla vastaajilla kielteiset kokemukset olivat muita vastaajaryhmiä yleisimpiä. Naiset olivat kohdanneet ikäviä stereotypioita huomattavasti enemmän ja moni heistä koki epävarmuutta työpaikkansa pysyvyyden ja oman tulevaisuutensa suhteen.
Kyseessä on vakava vinoutuneista asenteista johtuva haitta ja kaiken kaikkiaan erikoinen jäänne maassa, jossa tasa-arvon kehitystä muutoin pidetään yhtenä maailman parhaista.
Toisaalta samaan aikaan voidaan todeta tapahtuneen myös positiivista kehitystä. Eläketurvakeskuksen tutkimusartikkelin mukaan matalasti koulutettujen osuus väestöstä on yleisesti ottaen vähentynyt ja korkeasti koulutettujen osuus puolestaan kasvanut. Tämä puolestaan on lisännyt naisten osuutta työelämässä.
Parempi koulutustaso on lisännyt vanhempien ikäryhmien osallistumista työmarkkinoille ja Suomessa naisten koulutustaso onkin kohonnut Euroopan huipulle!
Työmarkkinoilla pitovoima ei meillä toimi, sillä Suomi on jäljessä muita Pohjoismaita, joissa ikääntyneiden työllistyminen on aivan toisella tasolla. Näyttää siltä, että suomalaisessa työelämässä ikä nähdään usein rasitteena tai jopa haittana. Tietoinen ja tiedostamaton ikäsyrjintä on todellinen ilmiö rekrytoinnissa. Kertynyttä osaamista ei arvosteta, vaikka yli 55-vuotias onkin monessa tapauksessa ihanteellinen työntekijä: kokenut, motivoitunut ja oppiläksynsä suorittanut tekijä, jolla on näkemystä alansa suureen kaareen. Monella olisi vihdoin ruuhkavuosien jälkeen vain kasvanutta työelämämotiivia – mutta työmarkkinat toimivat vastakkaisesti!
On toki perusteltua, että järjestelmät kykenevät uusiutumaan ja että nuorten mukana tulevaa uuden tiedon hallintaa osataan ottaa ajoissa mukaan kokonaisuuteen. Yhtä olennaista on kuitenkin myös kunnioittaa kertynyttä taitoa ja ymmärrystä. Tässä suhteessa kisällijärjestelmä voisikin siis toimia molempiin suuntiin.
Eräässä bisnes-oppaassa irvailtiin, että Suomessa on järjestelmä, jossa jokainen työntekijä vuorollaan ylennetään, kunnes kaikki ovat saavuttaneet tason, jolla eivät enää osaa tehtäviään. Tämän sinänsä humoristisen tilanteen välttämiseksi olisikin siis myös näinä nopeaa vaihtuvuutta ja joustavuutta ihannoivina aikoina arvostettava pitkän linjan katsetta ja kykyä nähdä toistuvia prosesseja.
Ja ne viisaat naiset, jotka ovat vihdoin kiivenneet oman elämänsä Himalajan huipulle. Eivät he ole hiipumassa tai hengästyneitä. He ovat asiantuntijoita sillä matkalla, jolle moni muu on vasta lähdössä.
SDP:n kansanedustaja
Vieraskynä on Demarinaisten kiertävä blogipalsta, jossa julkaistaan Demarinaisten ja Suomen Sosialidemokraattisen puolueen luottamushenkilöiden ja toimijoiden kirjoituksia. Tekstit ovat vieraiden itsensä kirjoittamia ja edustavat heidän omia näkemyksiään.