Ajankohtaista

Demarinaisten vieraskynässä Pinja Perholehto: Naisten ja tyttöjen oikeudet eivät ole neuvoteltavissa – Suomen ulkopolitiikan linja on murtumassa

Kriisit, kuten Ukrainan sota, eivät ole koskaan sukupuolineutraaleja. Ne vaikuttavat eri ryhmiin ja sukupuoliin eri tavoin, syventäen jo olemassa olevaa epätasa-arvoa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ainoastaan riko kansainvälisiä normeja, vaan myös pahentaa entisestään naisten ja tyttöjen haavoittuvaa asemaa.

Plan Internationalin, UNHCR:n ja muiden järjestöjen toistuvat raportit viestivät karusta todellisuudesta: Ukrainassa yli miljoona naista kokee vuosittain sukupuolittunutta väkivaltaa, ja sota on lisännyt riskiä joutua hyväksikäytön, ihmiskaupan ja liikkumisvapauden rajoitusten kohteeksi entisestään. Ilmiöt eivät kuitenkaan ole vain sodan sivutuotteita, esiin nousee syvälle yhteiskuntaan juurtuneita ongelmia.

Suomi on perinteisesti ollut vahva naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaja kansainvälisessä yhteisössä. Ulkopolitiikkamme on painottanut näiden ryhmien roolia rauhan rakentamisessa ja tasa-arvon edistämisessä. Valitettavasti Orpon-Purran hallitus näyttää kuitenkin turmelevan tämän perinnön viemällä Suomea kaksilla rattailla ajamisen tielle, jossa julkilausutut arvot ja käytännön päätökset ovat räikeässä ristiriidassa keskenään.

Vastikään hallitus lähetti lausuntokierrokselle uuden tasa-arvo-ohjelman, jossa sukupuolinäkökulmat nostetaan tärkeäksi osaksi myös Ukrainan jälleenrakennusta. Kirjaus on tärkeä, sillä sukupuolivaikutukset on huomioitava kaikissa kriiseissä, jotta ne eivät pahentaisi jo olemassa olevia eroja. Valitettavasti hyvä linjaus jää kuitenkin ontoksi, sillä  samana päivänä paljastui myös täysin toisenlainen päätös: ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Tavio linjasi, että Suomi jättäytyy pois Ukrainan tasa-arvoliittoumasta, koska se tukee myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. 

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tulisi olla muuttumattomia periaatteita – ei neuvottelukohteita poliittisen pelin vuoksi. Päätös jättäytyä liittoumasta ei ole vain häpeällinen irtiotto Suomen pitkäaikaisesta linjasta, vaan se heijastaa perussuomalaisten tarvetta tyydyttää omia kannattajiaan ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kustannuksella. Vielä surullisempaa on, että pääministeri Orpo ja ulkoministeri sallivat tämän tapahtua.

Naisten ja tyttöjen oikeudet eivät ole pelinappuloita, joita voi siirrellä poliittisten tuulien mukaan. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1325, joka vaatii naisten ja tyttöjen oikeuksien huomioimista rauhanprosesseissa, on velvoite, johon Suomi on sitoutunut. Se ei ole vain symbolinen ele, vaan lupaus siitä, että naisten ja tyttöjen näkemykset ja oikeudet ovat keskeinen osa päätöksentekoa ja jälleenrakennusta.

Päätös olla osallistumatta Ukrainan tasa-arvoliittoumaan ei vain vaaranna tätä sitoumusta, vaan se asettaa Suomen arveluttavaan asemaan kansainvälisessä yhteisössä. Tämä linjan muutos on kestämätön ja vaarallinen – ei ainoastaan naisten ja tyttöjen, vaan koko Suomen uskottavuuden kannalta.

Pinja Perholehto

SDP:n kansanedustaja, Uusimaa

Vieraskynä on Demarinaisten kiertävä blogipalsta, jossa julkaistaan Demarinaisten ja Suomen Sosialidemokraattisen puolueen luottamushenkilöiden ja toimijoiden kirjoituksia. Tekstit ovat vieraiden itsensä kirjoittamia ja edustavat heidän omia näkemyksiään.