Ajankohtaista

Demarinaisten vieraskynässä Tarja Filatov: Mistä viha kumpuaa?

Suomalaisten enemmistö kokee vihaa poliittisen keskustelun vuoksi. Itsekin koen joskus, mutta yritän pitää vihan sisälläni ja käyttäytyä ihmisiksi.   

Olen yrittänyt analysoida omaa vihastumistani. Se johtuu usein voimattomuuden tunteesta. Tai syvästä epäoikeudenmukaisuuden kokemuksesta.  

Valtaosa suomalaisista ajattelee, että Suomea viedään väärään suuntaan. Työntekijöistä 2/3 sanoo, että maan suunta on väärä. Tyytymättömyyden kasvu on ollut hurjaa, koska vielä vuosi sitten vain 1/3 sanoi suunnan vääräksi. 

Väärän suunnan syitä on E2- tutkimuksen mukaan hallituksen politiikka,  

eriarvoistuminen, köyhyyden lisääntyminen,  

kustannusten nousu, maahanmuuttopolitiikka, ympäristösyyt,  

poliittinen ilmapiiri, terveydenhuollon heikentyminen, koulutusleikkaukset.  

Epäreiluuden kokemus on kasvanut. Ihmisten huoli on otettava vakavasti. Lohdullista kritiikissä on, että se osoittaa ihmisten kannattavan hyvinvointivaltion konseptia: tasa- arvoa, tulojen tasausta, julkisia palveluja.  

Mitä yhteistä seuraavilla ”uudistuksilla” on? Vientivetoinen palkkamalli, sovitellun päivärahan heikennykset, suojaosan poistaminen, määräaikaisten työsuhteiden solmimisen helpottaminen, aikuiskoulutustuen lakkauttaminen. Ne kaikki heikentävät naisten työmarkkina-asemaa.  

Betonoivat palkkakuilua miesvaltaisten vientialojen ja kotimarkkinoilla toimivien naisvaltaisten välillä. Pirstaloivat naisten työsuhteita ja vaikeuttavat uralla etenemistä sekä alan vaihtamista. 

Entäs sitten hoitajamitoituksen purku tai hyvinvointialueiden rahoituksen leikkaukset ja sosiaalipalveluiden hatusta temmattu 100 miljoonan säästö?  

Ne tihentävät naisvaltaisten alojen työpäivää ja pahentavat eettistä kuormaa hoiva-alalla, jossa ihmiset eivät pysty kiireessä toimimaan ammattietiikkansa vaatimalla tavalla. Ne myös pahentavat alalla osaavan työvoiman riittävyyttä.  

Naiset kokevat huolta enemmän kuin miehet. Eikä ihme. Naiset kantavat yhä suuremman hoivavastuun niin kotona kuin palkkatyössä. Ovat pienituloisempia ja riippuvaisempia hyvinvointivaltiosta kuin miehet.  

Toisaalta osan miesten huono-osaisuus on syvempää ja köyhien miesten elinikä jopa 15 vuotta alhaisempi kuin varakkaiden naisten.   

Julkisen vallan tehtävä on suojella sekä valtion ydintoimintoja että yksilön hyvinvointia.  

Nyt tasapaino julkisen ja yksilön vastuun välillä on kuitenkin vaarassa. Leikkaukset kohdistuvat usein samoihin ihmisiin, kun taas kannustimet suunnataan toisille.  

Polarisaatio ja yhteiskunnan jakautuminen ovat kasvavia uhkia. Sosiaalisen pääoman vaaliminen on entistä tärkeämpää aikana, jolloin algoritmit ja mielipideilmasto luovat uusia jakolinjoja. Jos emme löydä yhteistä suuntaa, vaarana on, että hyvinvointivaltion perusta rapautuu. 

Pidetään hyvinvointivaltiosta parempaa huolta. Ei anneta sen näivettyä yövartiavaltioksi. 

Tarja Filatov

Eduskunnan varapuhemies, SDP:n kansanedustaja

Vieraskynä on Demarinaisten kiertävä blogipalsta, jossa julkaistaan Demarinaisten ja Suomen Sosialidemokraattisen puolueen luottamushenkilöiden ja toimijoiden kirjoituksia. Tekstit ovat vieraiden itsensä kirjoittamia ja edustavat heidän omia näkemyksiään.