Demarinaisten vieraskynässä Tuula Väätäinen: Tasa-arvotyön uudet haasteet
Menneisyyden muistelu kannattaa sillä väitetään, että ne, jotka muistavat ja ymmärtävät historiaa luovat myös parempaa tulevaisuutta.
Kun aikanaan työväenliikettä synnytettiin ja arvopohjaa sille luotiin, niin vapaus, veljeys ja tasa-arvo eivät olleet vain miesten arvoja, vaan ne koskivat kaikkia. Tosiasia kuitenkin on, että jos työläismiehet eivät olisi tukeneet naisten äänioikeutta ja mahdollisuutta vaikuttaa politiikassa, ei naisten oikeudet Suomessa olisi toteutuneet niin aikaisin ja sillä laajuudella kuin ne toteutuivat 1900- luvun alkuvuosikymmeninä.
Naisten poliittinen vaikuttaminen tapahtui useilla rintamilla, naisliikkeissä, työväenyhdistyksissä, raittiusliikkeessä, työväen urheiluseuroissa ja ammattiyhdistysliikkeessä. Monet pääsivät jopa kunnanvaltuustoihin ja eduskuntaan. Yhden näistä monista haluan mainita ihan nimeltä, Miina Sillanpään. Hänellä oli vahva sosiaalinen omatunto, visio tasa-arvoisesta perhe- ja työelämästä sekä rohkeus toimia näkemystensä mukaisesti mm. naisten turvallisuuden edistämiseksi. Miinan merkitys ensi- ja turvakotien perustamisessa ja toiminnan laajentamisessa oli huikea. Tarve näille turvapaikoille oli suuri, eikä tarve avulle ole valitettavasti vähentynyt sadassa vuodessa, päin vastoin. Tänäänkin saamme kuulla tiedotusvälineistä, ettei turvapaikkoja ole tarpeeksi ja apua ei ole riittävästi tarjolla. Liian moni nainen elää turvattomassa maailmassa, myös Suomessa. Miinan perinnöstä meidän nykypäättäjien on pidettävä kiinni ja jopa taisteltava sen puolesta, turvallisuuden puolesta.
Demarinaiset ovat tärkeä osa demariperhettä. Olemme tehneet paljon tasa-arvotyötä vuosikymmenien ajan ja saavuttaneet paljon. Samaan aikaan kuuluu huolestuttavia viestejä nuorten tasa-arvokäsityksistä. Polarisaatio kasvaa ihmisten kesken, arvoerot eri sukupuolien ja -polvien välillä lisääntyvät ja nuorten väkivalta, niin yleisesti kuin parisuhteissa on kasvussa. Tutkimukset osoittavat, että nuoret miehet ovat muuttumassa arvokonservatiiveiksi ja nuoret naiset arvoliberaaleiksi. Tämä suuntaus on kansainvälisestikin huomattu. Yhdessä eläminen vaikeutuu, eikä lapsia synny. Tasa-arvotyölle on tullut uudet haasteet, silti sitä on jatkettava, monella eri tasolla. Tässä työssä demarinaisilla on keskeinen rooli tulevaisuudessakin.
Demarinaisilla on liittokokous marraskuussa Seinäjoella. Nykyinen puheenjohtaja Tytti Tuppurainen on luopumassa tehtävästään. Ehdolle on jo asettunut kansanedustaja Helena Marttila Espoosta. Hän on oiva nainen tarttumaan puheenjohtajan tehtävään. Olen oppinut tuntemaan hänet vankkana tasa-arvon ja ihmisoikeuksien kannattajana. Helenan osaaminen lastensuojelun eri tehtävissä ja SDP.n ihmisoikeusryhmän puheenjohtajana antavat laajaa tarttumapintaa luotsata liittoa tulevaisuuteen.
SDP on aina ollut demokratian ja yhdessä tekemisen puolue ja sitä sen pitää olla jatkossakin. Yhtenäisyys on avainasemassa, kun puhutaan sosialidemokraattien voimasta ja vaikutusvallasta niin Suomessa, Euroopassa kuin koko maailmassa.
SDP:n kansanedustaja, Kuopio
Vieraskynä on Demarinaisten kiertävä blogipalsta, jossa julkaistaan Demarinaisten ja Suomen Sosialidemokraattisen puolueen luottamushenkilöiden ja toimijoiden kirjoituksia. Tekstit ovat vieraiden itsensä kirjoittamia ja edustavat heidän omia näkemyksiään.