Ajankohtaista

Eeva-Johanna Eloranta: Me selviämme tästä yhdessä

Edellissyksynä osallistuin valtakunnalliselle maanpuolustuskurssille, jonka tarkoituksena on tutustua siihen, miten yhteiskuntamme eri osa-alueet toimivat erilaisissa kriisiolosuhteissa. Toimintaa myös harjoiteltiin kuvittelemalla kriisitilanne, jota sitten eri ”ministerien” vetämissä ryhmissä ratkaistiin.

 

Tuolla MPK 226 kurssilla minut valittiin harjoituksen ”pääministeriksi”, joten kokonaisuus oli minun vastuullani. Meidänkin harjoituksessamme yhtenä uhkana oli pandemia. Silloin en olisi ikinä uskonut, että uhkakuva voi oikeasti toteutua. Kurssilla ainoastaan pohdimme valmiuslain käyttöönottoa. Nyt se on täyttä totta. Me olemme nyt joutuneet  pääministerimme Sanna Marinin kanssa ihan oikean kriisin keskelle.

 

Kriisitilanteessa on tärkeää pysyä rauhallisena ja keskittyä olennaiseen, eli ihan ensin ihmisten hengen ja terveyden turvaamiseen. Näin olemmekin toimineet. Rajoittamalla ihmisten välisiä kontakteja pyrimme madaltamaan epidemiaan sairastumisemme huippua, jotta terveydenhuoltomme pystyy hoitamaan meidät kaikki hyvin. Erityinen huolenpito kohdistuu yli 70-vuotiaisiin ikäihmisiin ja muihin riskiryhmiin, joille sairastuminen koronavirukseen saattaa koitua erityisen vakavaksi.

 

Kriisi koettelee myös talouden kestokykyä. Monien perheiden talous on nyt vaikeuksissa. Marinin hallitus pyrkii turvaamaan etenkin niiden ihmisten toimeentuloa, jotka joutuvat lomautetuksi tai menettävät työpaikkansa. Työttömyysturvan tasoa parannetaan väliaikaisesti poistamalla työttömyyden alun viisi omavastuupäivää. Poikkeuksellisesti työttömyysturva laajenee koskemaan väliaikaisesti myös yrittäjiä ja freelancereita. 

 

Yrityksiin ja talouteen tilanne iskeekin todella kovasti. Kaikkein vaikein tilanne on matkailuun, liikenteeseen ja vapaa-ajan palveluihin liittyvillä aloilla, joilla liikevaihto on saattanut sulaa lähes kokonaan pois. Hallitus on tehnyt toimia yritysten rahoituksen turvaamiseksi ja suoran yritystuen antamiseksi. Tämän lisäksi on erittäin tärkeää, että meistä jokainen, jolla on siihen mahdollisuus, yrittää pitää kaikin tavoin elinkeinoelämän pyörät pyörimässä vaihtoehtoisiakin keinoja käyttäen, esimerkiksi ostamalla lahjakortteja tulevaa käyttöä varten. Itse esimerkiksi osallistun ohjattuun liikuntaan verkon välityksellä. 

 

Suomi valittiin kolmatta kertaa maailman onnellisimmaksi kansaksi. Kyllä me, onnellinen kansakunta, selviämme tästä toisistamme huolta pitäen. Tällä kriisillä tulee olemaan monenlaisia seurauksia, joita emme vielä pysty edes arvaamaan. Toivon, että aiempaa vahvempi yhteisöllisyyden tunne ja toinen toisistamme välittäminen on yksi niistä. 

 

Eeva-Johanna Eloranta,

kansanedustaja, sd