Ehdokkaiden vieraskynässä Johanna Santanen: Ylpeydellä demarinainen!
Suomalaiset naiset ovat rohkean ja itsenäisen naisen maineessa. Tämä olen saanut todeta käydessäni taannoin keskusteluja eteläeurooppalaisten kanssa. Keskusteluissa on tullut suorastaan ylpeä olo omista juurista. Vieraillessamme mieheni kanssa vuonna 2019 El Hierron saarella sain lempinimekseni Finnish boss women. Meillä oli hauska keskustelu paikallisessa kahvilassa suomalaisen naisen roolista. Tällaista arvoa ei toki saisi, jos suomalainen mies ei osoittaisi myötäilevää kunnioitusta pieni pilke silmäkulmassaan.
Iloitsen pääministeri Sanna Marinin edustuksellisuudessa ulkopolitiikassa. Meillä on Suomessa taitavia naisia. Myös Satakunnan vaalipiirin SDP:n kansaedustajina meillä on ollut taitavat naiset. Nyt Kristiina Salosen siirtyessä Satakuntaliiton tehtäviin, odotamme jännityksellä tulevaa vaalitulosta. Itse toivon valtaosan vapautuvista äänistä tulevan naiselle. Mielestäni naiset ovat paremmin ja pitkällä perinteellä sitoutuneet sosiaali- ja terveyspalvelujen vaalijoiksi. Ymmärrämme, että säästämällä hyvinvointiyhteiskunnan palveluista, seurauksena on sairaampi ja syrjäytyneempi väestönosa, jonka hoidosta vastaa…no niin, me naiset.
En pitäisi itseäni feministinä, sillä olen ehdottoman tasa-arvon kannalla. Mikäli kuitenkin naisen tasa-arvo edellyttää feminismin korostamista, olen siihen valmis. Mutta vain, koska tämä yhteiskunta sitä vaatii. Minulle kaikkien ihmisten tasa-arvoisuus on itsestäänselvyys. Ylipäätään sukupuolikäsitys on ollut viimeiset vuodet ollut murroksessa. Nuorten ihmiskäsitys ei samalla tavalla enää korosta sukupuolisuutta. Vaikka sukupuolikäsitykset ovat muuttumassa, minulla on vakaa halu toimia demarinaisena. Asioiden hoitaminen ei riipu siitä, mitä minä ajattelen, vaan siitä, mitä ihmiset ympärillä ajattelevat.
Osallistuin eduskuntavaalien alkustartissa Demarinaisten tapaamiseen. Puheenjohtaja Tytti Tuppurainen aloitti puheen: Hyvinvointivaltio on naisen paras ystävä. Olen ehdottoman samaa mieltä. Meillä on vielä työmaata saada naisen asema työelämässä paremmaksi. Naisvaltaisilla aloilla tehdään matalapalkkatyötä ja yhä naisen euro voi olla pienempi kuin miehen. Julkisilla palvelualoilla tulisi edistää perhemyönteisiä työpaikkoja. Onko oikein, että ensin nainen ottaa ison vastuun pienten lasten ruuhkavuosien pyörittämisestä ja myöhemmin hoivaa omat vanhempansa ja mahdollisesti puolisonsakin? Me naiset olemme pitkäikäistä ja sinnikästä sorttia.
Suomi ei ole vielä kaikille tasa-arvoinen maa. Meillä on muutamia lasikattoja rikottavana. Kaikilla ei ole samat mahdollisuudet yhteiskunnassa. Meillä on näkymättömiä esteitä. Esimerkiksi köyhyystutkija professori Juho Saari totesi taannoin järjestetyssä TSL Porin seudun opintojärjestön Köyhyysakatemiassa, että keskiluokkaiset valtarakenteet vaikuttavat köyhyydestä nousemiseen. Näkemykseni mukaan, meillä on yhteiskunnassa valtarakenteita ja jaettuja pääomia, joista halutaan pitää kiinni. Tämä näkyy esimerkiksi johtotason ja perustyötä tekevien palkaneroissa sekä urakehityksessä. Eriarvoisuus on lisääntynyt viime vuosina.
Demarinaiset tukevat ponnistamisen mahdollisuuksia yhdenvertaisesti kaikille. Viestintä on suoraa ja rehtiä. Demarinaiset on esimerkillinen järjestö. Haluan olla mukana joukoissa, jossa pidetään heikommasta huolta, tuetaan kaikkien mahdollisuuksia hyvään elämään ja ennen kaikkea osoitetaan arvostusta. Eduskuntavaalit ovat demokratian vaalit. Sitoudun edistämään tasa-arvon kehitystä ja heikomman aseman kohentamista. Samalla annan sinulle lukija viestikapulaa, tuetaan heitä, jotka vielä ponnistelevat kohti parempaa hyvinvointia ja pärjäämistä.
Hyvinvointivaltio on naisen paras ystävä!
Pidetään toisistamme huolta <3
Lisätietoja:
Johanna Santanen, demarinainen ja lasikattojen rikkoja, eduskuntavaaliehdokas SDP Satakunta, Satakunnan hyvinvointialueen varavaltuutettu, sosiaalityöntekijä YTM
Vieraskynä on Demarinaisten kiertävä blogipalsta, jossa julkaistaan Demarinaisten ja Suomen Sosialidemokraattisen puolueen ehdokkaiden kirjoituksia. Tekstit ovat vieraiden itsensä kirjoittamia ja edustavat heidän omia näkemyksiään.